Starta egen blogg – Allt du behöver veta (2018)

Funderar du på att starta egen blogg? Då har du kommit rätt. Jag visar dig hur du snabbt och enkelt startar en helt egen fristående blogg utan att du behöver någon teknisk kunskap.

Vad innebär det att ha en egen blogg?
Lista med Fördelar & nackdelar med egen blogg
Därför ska du inte välja en bloggportal
Välj bland Sveriges bästa webbhotell
Registrera ett unikt domännamn
Så installerar du WordPress med ett knapptryck

Idag ska du lära dig hur enkelt det är att starta en blogg på egen hand. Hur enkelt det är att sätta upp WordPress och hur en blogg är det perfekta komplementet till din Instagram. Många kända influencers har en egen blogg och tjänar aktivt pengar på bloggen precis som på deras Instagram. Det finns dessutom många fler sätt att tjäna pengar på en blogg än på Instagram. Glöm inte att det viktigaste är att du börjar idag!

Vad innebär det att ha en egen blogg?

En helt egen blogg innebär att du inte är bunden till en bloggportal som t.ex. Nouw, For.me eller Devote. Det innebär att du har all makt att välja Bloggsystem t.ex. WordPress, bloggens utseende, om du ska visa annonser eller inte och dessutom får du välja ett eget domännamn.

Fördelar & Nackdelar – Egen blogg VS Bloggportal

Fördelar: 
Du väljer själv om du vill ha reklam och vilken det ska vara.
Du får ett eget domännamn. T.ex. www.maxhanni.se
Du får ett eget webbhotell.
Du äger allt.
Inga begränsningar.
Du kan ändra precis vad du vill, utseende, innehåll och funktioner(Det finns mängder av smarta plugins som inte bloggportaler låter dig använda).

Nackdelar: 
Du ansvarar för att allt fungerar.
Det kostar(Domännamn ca 100kr / år, webbhotell från 50kr / månaden).
Ingen fast annonsintäkt(om din bloggportal erbjuder detta).

Därför ska du inte välja en bloggportal

Bloggportaler har en agenda och det är att tjäna pengar genom annonsvisningar och affiliate marketing. Du som bloggare hjälper bloggportalerna att tjäna pengar när det borde vara tvärt om. Ja, ibland händer det att bloggportalen betalar dig en liten del av summan som din blogg tjänat in.

 

Så startar du en blogg hos MissHosting

starta blogg billigt

Registrera ditt domännamn

Du kan trycka här för att köpa ett domännamn och skapa en blogg, sen är det bara att följa nästa steg.

Det första du måste göra när du bestämt dig för att starta en WordPress blogg hos MissHosting är att fundera på vad din blogg ska ha för namn. Det kan vara väldigt svårt att komma på något som låter smart. Det bästa är att faktiskt lägga lite tid på att komma på något bra.

När jag skulle välja namn på min blogg gjorde jag det lätt för mig och använde mitt eget namn. Men det förutsätter att det är ledigt och har du ett vanligt namn, kan det vara upptaget. Ibland är ett mer “Catchy” namn på sin blogg både roligare och bättre. Ta t.ex. Jon Olsson’s klädmärke, Douchebags. Alla kommer ihåg det eftersom namnet sticker ut och är lätt att komma ihåg. Kommer du på något smart så är det ett plus annars kan du använda ditt egna namn.

starta egen blogg wordpress

Det kan vara smart att välja Professional, det är lite snabbare & lite bättre.

Beställ webbhotell till din blogg

Att starta en egen blogg hos MissHosting är väldigt lätt. Så vad kostar det?

 • Ett av det absolut billigaste webbhotellen (där du har din blogg) är MissHosting. Jag rekommenderar det alternativet som kostar 20kr per månad. Det innebär att du betalar 240 kr per år. I de flesta fallen är det rekommenderat att köpa ett lite överdimensionerat webbhotell. Alla tycker om att ha en snabb blogg. Dessutom får du ett eget domännamn (webbadress) på köpet hos MissHosting.
 1. Besök MissHosting och tryck på “Webbhotell” i huvudmenyn.
 2. Välj det paket du är intresserad av, Basic, Professional eller Ultimate.
 3. Välj “Sök och registrera ny domän” & fyll i den webbadress du vill ha.
 4. Tryck på “Till kundvagnen”.
 5. Välj period för ditt webbhotell. Om du bestämt dig så kan du ta 36 månader.
 6. Gå vidare till betalningen.

Läs också: Är du osäker på var du ska börja? Börja här!

Installera WordPress på ditt webbhotell

Nu kommer det du har väntat på, installationen av din helt egna blogg.

 1. Först så loggar du in på din kontrollpanel d.v.s c-panel, i vänstra hörnet.
 2. Efter att du har loggat in så scrollar du ner tills du ser Web Applications , där under ska du trycka på “view more”. Där kommer du att se alla applikationer som vi har.
 3. När du är inne på view more så scrollar du bara ner tills du hittar applikationen som heter WordPress och klickar på den.
 4. Nu är det bara att klicka på “install this application” så får du ett mail när det är klart.

Woop! Nu har du startat din egna blogg och har en helt egen adress. Om du behöver hjälp att komma igång så är du varmt välkommen att skriva ett meddelande till mig, här eller på Instagram. Ännu en gång, grattis! Du är nu ett steg närmare målet.

Webbhotell för blogg

Det finns många webbhotell att välja mellan. Många gånger så handlar det mest om vilken tjänst som du trivs bäst med. Däremot bör du aldrig välja det absolut billigaste alternativet eftersom du vill säkerställa att din blogg laddar snabbt i alla lägen.

1 . One.com – från 20kr / månad
2. Misshosting.com – från 10kr / månad

Tjäna pengar på din blogg

Jag skulle säga att om du är helt inställd på att börja tjäna pengar som influencer så kommer du behöva en blogg. På din blogg kan du göra samarbeten, sälja annonsplatser, annonsera produkter, sälja produkter och massor av andra aktiviteter. Dessutom hjälper din blogg dig att driva dina andra kanaler t.ex. Instagram eller youtube.

3 svar på “Starta egen blogg – Allt du behöver veta (2018)”

 1. Hej! Jag har en blogg för min funktionsnedsattadotters skull, där vi berättar vad hon gör varje dag, detta för att släktingar ska kunna följa henne. Vi har endast inbjudna läsare MEN nu har denna blogg börja krångla, vad rekommenderar du? Är inte duktig på bloggar, det ska vara lätt, en sorts dagbok med bilder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *