Starta egen blogg – Den ultimata guiden (2018)

Ska du börja blogga? Här får du en superstart!

Lär dig att starta en egen blogg utan teknisk kunskap på bara några minuter.

 • Så väljer du ett unikt namn
 • Bloggportal eller bloggplattform?
 • Skaffa webbhotell och domännamn
 • Skriv ditt första blogginlägg
 • Få fler besökare snabbt
 • Tjäna pengar på din blogg

Så väljer du ett bra namn till din blogg

Att välja ett namn till sin personliga blogg kan vara svårt. Många fastnar här och tar sig aldrig vidare. Låt det inte skrämma dig. Namnet kan bestå av ett eller flera ord som beskriver vad bloggen kommer att handla om.

Att välja ditt namn, efternamn eller smeknamn är oftast bäst. Det är också lätt för dina läsare att komma ihåg.

Titta på följande toppbloggare, alla använder sitt namn på ett eller annat sätt.

 • Bianca Ingrosso – Biancaingrosso.se
 • Kenza Zouiten – Kenzas.se
 • Angelica Blick – Angelicablick.se
 • Nicole Falciani – Nickys.se
 • Michaela Forni – Forni.se
 • Petra Tungarden – Petratungarden.se

Var ditt namn upptaget? Börja med en tankekarta och rita upp alla dina ideér. Mixa ord i olika kombinationer eller använd synonymer.

Förklaring: Domännamn
Namnet på hemsidan kallas Domännamn. Domännamn är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbsidan du vill besöka, till exempel Kenzas.se eller som i mitt fall Maxhanni.se. Rent tekniskt är ett domännamn adressen till en server på internet.

Undvik de vanligaste misstagen

Många influencers hade ett annat namn på sin blogg innan de blev kända. Vissa var säkert ganska töntiga. Glöm inte, du kan vara nästa toppbloggare.

Ett namn ska vara lättläst, kort och gärna lätt att skriva. Undvik därför siffror, bindestreck eller för många tecken. Vissa sociala medier visar bara upp till 15 tecken i länkarna.

Bloggportal eller egen blogg?

Det finns två sätt att börja blogga. Du kan blogga på en “gratis” bloggportal eller genom en egen blogg.

Många bloggare börjar nästan automatiskt alltid på en “gratis” bloggportal t.ex. Nouw.com. Det nya bloggare inte tänker på är att bloggportaler lever på annonsintäkter från dina besökare eller att du uppgraderar till en månadskostnad. Därför bör du överväga att starta en egen blogg.

Att ha en egen blogg innebär att du inte är bunden till en bloggportal. Istället installerar du WordPress på ett eget webbhotell och slipper bloggportalens namn i ditt domännamn.

Fördelar med en egen blogg

 • Välj själv vilken reklam som visas på din blogg
 • Ett eget domännamn – Maxhanni.se
 • Tusentals gratis bloggteman
 • Ändra precis vad du vill
 • Lätt att skapa blogginlägg, lägga till bilder och filmer
 • Tillgång till mängder av bloggtillägg(Funktioner som inte tillåts hos bloggportaler)

Så mycket kostar det att blogga

 • Domännamn – ca 100 kr per år
 • Webbhotell – från 120 kr per år
 • WordPress – Gratis

Förklaring: WordPress

WordPress är gratis och “open source”, det innebär att det är öppet för utvecklare att förbättra plattformen och det kostar inget att använda. Det gör också att WordPress har mängder av funktioner som företag och privatpersoner har byggt till, många är gratis och vissa kostar.

Så startar du en egen blogg – Steg för steg

starta blogg billigt

Registrera ditt domännamn

Du kan trycka här för att köpa ett domännamn och skapa en blogg, sen är det bara att följa nästa steg.

Det första du måste göra när du bestämt dig för att starta en WordPress blogg hos MissHosting är att fundera på vad din blogg ska ha för namn. Det kan vara väldigt svårt att komma på något som låter smart. Det bästa är att faktiskt lägga lite tid på att komma på något bra.

När jag skulle välja namn på min blogg gjorde jag det lätt för mig och använde mitt eget namn. Men det förutsätter att det är ledigt och har du ett vanligt namn, kan det vara upptaget. Ibland är ett mer “Catchy” namn på sin blogg både roligare och bättre. Ta t.ex. Jon Olsson’s klädmärke, Douchebags. Alla kommer ihåg det eftersom namnet sticker ut och är lätt att komma ihåg. Kommer du på något smart så är det ett plus annars kan du använda ditt egna namn.

starta egen blogg wordpress

Det kan vara smart att välja Professional, det är lite snabbare & lite bättre.

Beställ webbhotell till din blogg

Att starta en egen blogg hos MissHosting är väldigt lätt. Så vad kostar det?

 • Ett av det absolut billigaste webbhotellen (där du har din blogg) är MissHosting. Jag rekommenderar det alternativet som kostar 20kr per månad. Det innebär att du betalar 240 kr per år. I de flesta fallen är det rekommenderat att köpa ett lite överdimensionerat webbhotell. Alla tycker om att ha en snabb blogg. Dessutom får du ett eget domännamn (webbadress) på köpet hos MissHosting.
 1. Besök MissHosting och tryck på “Webbhotell” i huvudmenyn.
 2. Välj det paket du är intresserad av, Basic, Professional eller Ultimate.
 3. Välj “Sök och registrera ny domän” & fyll i den webbadress du vill ha.
 4. Tryck på “Till kundvagnen”.
 5. Välj period för ditt webbhotell. Om du bestämt dig så kan du ta 36 månader.
 6. Gå vidare till betalningen.

Läs också: Är du osäker på var du ska börja? Börja här!

Installera WordPress på ditt webbhotell

Nu kommer det du har väntat på, installationen av din helt egna blogg.

 1. Först så loggar du in på din kontrollpanel d.v.s c-panel, i vänstra hörnet.
 2. Efter att du har loggat in så scrollar du ner tills du ser Web Applications , där under ska du trycka på “view more”. Där kommer du att se alla applikationer som vi har.
 3. När du är inne på view more så scrollar du bara ner tills du hittar applikationen som heter WordPress och klickar på den.
 4. Nu är det bara att klicka på “install this application” så får du ett mail när det är klart.

Woop! Nu har du startat din egna blogg och har en helt egen adress. Om du behöver hjälp att komma igång så är du varmt välkommen att skriva ett meddelande till mig, här eller på Instagram. Ännu en gång, grattis! Du är nu ett steg närmare målet.

Webbhotell för blogg

Det finns många webbhotell att välja mellan. Många gånger så handlar det mest om vilken tjänst som du trivs bäst med. Däremot bör du aldrig välja det absolut billigaste alternativet eftersom du vill säkerställa att din blogg laddar snabbt i alla lägen.

1. One.com – från 20kr / månad
2. Misshosting.com – från 9kr / månad

Tjäna pengar på din blogg

Jag skulle säga att om du är helt inställd på att börja tjäna pengar som influencer så kommer du behöva en blogg. På din blogg kan du göra samarbeten, sälja annonsplatser, annonsera produkter, sälja produkter och massor av andra aktiviteter. Dessutom hjälper din blogg dig att driva dina andra kanaler t.ex. Instagram eller youtube.

Idag ska du lära dig hur enkelt det är att starta en blogg på egen hand. Hur enkelt det är att sätta upp WordPress och hur en blogg är det perfekta komplementet till din Instagram. Många kända influencers har en egen blogg och tjänar aktivt pengar på bloggen precis som på deras Instagram. Det finns dessutom många fler sätt att tjäna pengar på en blogg än på Instagram. Glöm inte att det viktigaste är att du börjar idag!

Vad innebär det att ha en egen blogg?

En helt egen blogg innebär att du inte är bunden till en bloggportal som t.ex. Nouw, For.me eller Devote. Det innebär att du har all makt att välja Bloggsystem t.ex. WordPress, bloggens utseende, om du ska visa annonser eller inte och dessutom får du välja ett eget domännamn.

Därför ska du inte välja en bloggportal

Bloggportaler har en agenda och det är att tjäna pengar genom annonsvisningar och affiliate marketing. Du som bloggare hjälper bloggportalerna att tjäna pengar när det borde vara tvärt om.
Ja, ibland händer det att bloggportalen betalar dig en liten del av summan som din blogg tjänat in.

 

3 svar på ”Starta egen blogg – Den ultimata guiden (2018)”

 1. Hej! Jag har en blogg för min funktionsnedsattadotters skull, där vi berättar vad hon gör varje dag, detta för att släktingar ska kunna följa henne. Vi har endast inbjudna läsare MEN nu har denna blogg börja krångla, vad rekommenderar du? Är inte duktig på bloggar, det ska vara lätt, en sorts dagbok med bilder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *