Vilken bloggportal ska man välja (2020)

Du har bestämt dig för att börja blogga men den stora frågan är, var ska du börja blogga. Det finns många bloggportaler och vissa betalar bättre än andra. Här får du hjälp att välja vilken bloggportal som är bäst för dig.

Om du läser det här inlägget så har du troligtvis bestämt dig att det är bäst att börja blogga via en bloggportal. Om du vill så finns möjligheten att starta en helt egen blogg och då kan du läsa det här hur startar du en egen blogg.

Vilka bloggportaler finns det?

 • Nouw
 • Devote
 • Blogg.se
 • Myshowroom
 • For.me
 • Finest
 • vimedbarn
 • WordPress.org *

Enbart utvalda (stora) influencers

 • CUBE – wearecube
 • Tourn Agency

*Wordpress finns som bloggportal via https://sv.wordpress.com men du har även möjlighet att använda wordpress på ditt eget domän och webbhotell.

Egen domän?

Låt oss börja med att reda ut vad det innebär. En egen domän innebär att du har en egen adress t.ex. maxhanni.se. Det har inget att göra med att din blogg finns på en bloggportal eller inte.
Du kan ha en egen adress (domän) till de flesta bloggportaler. Däremot kan du inte ha ett webbhotell utan egen domän.

Exempel

 • Egen adress (domän): www.maxhanni.se
 • Bloggadress: https://nouw.com/maxhanni

Vilken bloggportal ska du välja? Tips du inte vill missa.

Den svåraste frågan av de alla. Du kan göra som majoriteten av alla bloggare, titta vilken portal din favoritbloggare använder och börja blogga på den.  Alla bloggportaler är olika, vissa har egna system andra drivs med hjälp av cms som wordpress.

Börja med att skapa ett tillfälligt konto för att testa alla portaler. Använd ett annat användernamn än det du tänker använda. Navigera i dashboarden, skapa inlägg och ladda upp bilder. Det här är din cockpit, det är superviktigt att den fungerar bra för dig, för din dator och i mobilen.

Vill du ha en egen domän så installerar du med fördel WordPress på ditt webbhotell.

Utseendet på bloggen är viktig.

Finns det något färdigt tema som du tycker är snyggt och som passar din stil. I många fall finns det möjlighet att ändra i stilmallarna, det kan du göra på egen hand eller betala någon en tusenlapp för att snygga till utseendet på bloggen.

Är bloggen full med reklam?

Många portaler har massor av reklam och det är inte så konstigt. Deras affärsmodell går ut på att du ska bli populär så att de kan tjäna pengar på dina besökare. Ju fler besökare du har dessto mer pengar tjänar de. Kan du betala för att ta bort reklamen eller får du en del av intäkterna?

Vilka bloggportaler tjänar man pengar på?

Vissa portaler som Nouw har inbyggda funktioner för att du ska kunna få en del av pengarna som genereras från reklamen på din blogg. Skulle det inte finnas så kan du alltid tjäna pengar via affiliate marketing.

Vad bloggportaler använder kända influencers?

 • Janni Deler – WordPress – Cube
 • Kenza – WordPress
 • Amanda Edmundsson – WordPress
 • Johnny Edlind – WordPress
 • Fabian Wester – squarespace.com
 • Viktor Frisk – WordPress – Cafe.se
 • Hannahmeh – Nouw
 • Ida Warg – WordPress – Metro Mode
 • johannaeolsson – WordPress
 • Erik Forsgren – WordPress

Vilken bloggplattform använder kända bloggare?

 • Linn Ahlborg – Tourn – WordPress
 • Isabelle Strömberg – Blogg.se
 • Underbaraclara – WordPress
 • Alexandra Nilsson – WordPress

janni deler bloggportal

25 reaktioner på ”Vilken bloggportal ska man välja (2020)”

  1. Hej
   Jag tänkte föröka blogga i gen efter några år nu.
   och tänkte blogspot.
   Men där vill dom ha bloggadress och jag har prövat allt jsg kommit på men det är inget som funkar.
   Och då lessnar jag.
   Tack för svar.
   Mvh mia

 1. Carina Wahlstedt Janson

  Råden är svåra att förstå när WordPress inte finns med under rubriken Vilka bloggportaler finns det, samtidigt som WordPress dominerar bland de kända bloggare som ni listar längre ner.

 2. Hej!
  Om man har flera stora intressen, som musiker, renovera bilar, samt en liten firma där jag bygger möbler på beställning, ja sen har jag ju mitt ”privatliv” också! Ska man fokusera på ett av alternativen, eller kan man blanda?

  1. Hej Bengt!

   Personligen hade jag valt att fokusera på ett område till att börja med. När du är har lyckats etablera ditt första område kan du bredda med nästa.

   Två av dina områden är väldigt tacksamma att arbeta med, möbelsnickeri och bilrenovering. Användaren kan följa hela resan från början, genom alla utmaningar och till slut uppleva känslan av att vrida på nyckeln. Jag tror att YouTube är den plattform som bäst förmedlar dessa känslor. Tycker du om att skriva kan du komplettera med en blogg.

   YouTube kan kännas krångligt till en början. Var inte rädd, ta tjuren vid hornen och spela in ditt första videoklipp där du presterar dig och ditt projekt. Lyssna inte för mycket på vad andra tycker utan gör din grej.

   Du är varmt välkommen att höra av dig när som helst! Lycka till!

   1. Hej
    Jag tänkte föröka blogga i gen efter några år nu.
    och tänkte blogspot.
    Men där vill dom ha bloggadress och jag har prövat allt jsg kommit på men det är inget som funkar.
    Och då lessnar jag.
    Tack för svar.
    Mvh mia

 3. Hej!

  Jag har haft bloggar men tröttnat för de händer ingenting. Jag vill blogga om musik, festivaler, resor och spel (mitt liv kan man säga!), samt har jag en Youtube kanal som jag vill visa upp. Vilken portal passar bäst?

 4. Hej
  Jag tänkte föröka blogga i gen efter några år nu.
  och tänkte blogspot.
  Men där vill dom ha bloggadress och jag har prövat allt jsg kommit på men det är inget som funkar.
  Och då lessnar jag.
  Tack för svar.
  Mvh mia

 5. Bra tips! Själv använder jag Blogger sedan 16 år. Har kombinerad hemsida och blogg där, Kostar inget och funkar jätte bra med egen domän. Visst saknas en del av finesserna som finns i tex wordpress, men den räcker väldigt långt till ingen kostnad. 🙂

  1. Hej Ann-Kristin
   Jag har precis startat upp en blogg i Blogger, men det är inte helt solklart hur man ska göra jämt tycker jag. Hur följer man till exempel en blogg i blogger? Man kan ju prenumerera och det funkar ju bra. Men jag vill ju att folk ska följa min blogg. Den är nystartad och ”hemlig” än, det är bara 3 stycken som vet om den (och nu du, haha!) men jag borde ha 3 följare men i statistiken står det 0 följare. tacksam för lite hjälp av en som har erfarenhet!
   Hälsningar
   Anne

  1. Hej Wanja,

   Det är säkert inga problem däremot måste du fråga simplesite om du kan föra över ditt domän därifrån till ett annat webbhotell eller WordPress, beroende på vilken leverantör du använder. Oftast du kan fråga webbhotellet du funderar att använda om de kan hjälpa dig med flytten.

   Lycka till!

 6. Vill ha en blogg på wordpress men klarar inte av det så var kan man få hjälp?
  Sen undrar jag om det finns någon trovärdig räknare som talar om hur många besök du har på din blogg?

 7. Kristina Ponting

  Plattformen: Ghost är spännande och snabb, et intressant alternativ till Trötta wordpress, har en blogg på den. Min personliga går på wordpress:)

 8. For.me finns ej:)?
  Anslutningen är inte helt säker
  Den här webbplatsens säkerhetskonfiguration är inaktuell. Det kan leda till att dina uppgifter (t.ex. lösenord, meddelanden eller kreditkort) exponeras när de skickas till den här webbplatsen.
  NET::ERR_SSL_OBSOLETE_VERSION

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *