Varje månad betalar andra privatpersoner in pengar på mitt konto. Att låna ut pengar via P2P-lån är ett av mina växande intressen. P2P kommer från ”peer to peer” och står för privatperson till privatperson.
[toc]
P2P-lån – Så går det till att låna ut pengar
I samma takt som gig economy vänder upp och ner på arbetsmarknaden så återfinns samma koncept i låne-branschen. Monopolet på lånemarknaden håller på att lösas upp och idag är det superenkelt för privatpersoner att låna pengar sinsemellan.
Du som vill låna ut pengar privat registrerar dig hos det P2P-företag som passar dig bäst. Lendify använder Trustly, det innebär att med hjälp av BankID har du möjlighet att föra över och ta ut pengar när du vill. Annars har alla aktörer ungefär samma upplägg.
Du väljer själv hur du vill låna ut dina pengar. Oftast finns det två alternativ, auto och manuell investering. Det innebär att antingen investerar P2P-företaget dina pengar med tydlig riskspridning eller så lånar du enbart ut pengar till det lån du väljer. Manuell utlåning innebär att du själv kan välja att investera i lån med hög ränta och därmed högre risk eller tvärt om.
Varje månad betalar låntagaren tillbaka ränta och amortering på sitt lån till dig.
Läs mer om hur du kan tjäna pengar på P2P-lån hos Lendify
P2P-lån – Så går det till att låna pengar
Att ta ett P2P-lån innebär ingen större skillnad från att ta ett banklån. Det som skiljer sig är hastigheten på utbetalningar och lånevillkor. Förr var det vanligare att p2p-lån var större. Idag är det möjligt att låna från 1000 kr upp till hela 500 000 kr av p2p.
Här kan du låna av andra privatpersoner
P2P-lån tar du hos något av följande företag
- Lendify
- Loanstep / Savelend
- Brocc
- Sparlån
- Mintos
P2P-lån efter 12 månader & 10 250 kr senare
Snart har ett år passerat sedan första tusenlappen investerades i p2p-lån. Idag har jag över 10 250 kr hos Lendify med en avkastning på 10,47% sedan start. Den beräknade årsavkastningen är 7,90%. Före skatt.
Idag investerar jag enbart i manuella lån och köper lån på andrahandsmarknaden. Andrahandsmarknaden är lån som andra privatpersoner säljer eftersom de av någon anledning vill ta ut sina pengar innan lånet är avslutat.
Lånen hos Lendify får olika risknivåer, A är säkrast och F har högst risk. Idag består större delen av mina investeringar i kreditklass F & E. Detta medför en stor risk men även en högre ränta.
Totalt har jag 10 250 kr utlånat på 163 lån. Varje månad får jag nästa 70 kr i ränta, före skatt.
Att tänka på vid privat utlåning av pengar
De flesta peer to peer företagen bedömmer kreditvärdigheten med hjälp av en kreditupplysning via UC / Upplysningscentralen. UC är absolut ingen garanti för att personen som lånar pengar kommer att hålla sin del av avtalet och betala tillbaka i tid. I dessa fall kopplas ett inkassoföretag in och tar över processen men det kan ta tid.
Vissa företag t.ex Lendify debiterar en månatlig serviceavgift som beräknas baserat på den vid var tid utestående balansen på lånet.
Skatten ska fortfarande betalas på din intjänade ränta. Om du glömmer detta, kan det innebära temporära glädjekänslor.
Inte råd att investera?
För att du ska ha råd att investera behöver du börja i andra änden, minimera dina utgifter. Lotsia hjälper dig att på smarta sätt spara pengar och minimera dina utgifter genom att välja den billigare försäkringen eller kreditkortet. På Ringabilligt.se kan jämföra mobilabonnemang och förhoppningsvis dra ner ytterligare på dina utgifter.
Sparkonto utan sparränta?
Att ha pengar på ett konto utan sparränta innebär egentligen att dina pengar förlorar sitt värde eftersom inflationen påverkar kronans värde negativt. Inflationen innebär att man får mindre för sina pengar, att pengarnas värde minskar och att tjänster blir dyrare.
Beskattningen på P2P, om jag förstår det rätt betalar man skatt på räntan man får.
Återinveterar man den kommer man ju då betala ränta en gång till på samma pengar, har jag fattat det rätt?
Det är inget slutet system som man betalar först när man tar ur dem?