Läs det här innan du använder Lendify (Lunar)

Inlägget innehåller annonslänkar.

Över 200 personer använde Lendify efter ha läst den här artikeln. För låntagare innebär det att du får låna pengar till bra ränta – och som investerare har du möjlighet att få högre sparränta än vad banker erbjuder. Det kan även ses som ett bra sätt att diversifiera sin portfölj med Lendify.

Funderar du på att låna eller investera?

omdöme trustpilot lendify

Vad är Lendify?

Snabbnavigering för dig som vill investera pengar:
Är Lendify en bluff?
Lendify – bra eller dåligt?
Därför ska du investera i Lendify
Vilka alternativ finns det?
Mina erfarenheter av Lendify
Utbetalningar från Lendify
Så fungerar Lendifys återbetalning
Så får du högst avkastning

Snabbnavigering för dig som behöver låna pengar:
Använder Lendify UC?
Hur mycket kan jag låna och vad krävs av mig som låntagare?
Ringer Lendify samtal?
Så snabbt får du pengarna av Lendify

 

Vad är Lendify?

Lendify är en så kallad P2P-Plattform, där P2P står för “peer-to-peer”, alltså “person till person”. Det innebär att du lånar pengar av andra privatpersoner, istället för en bank eller annan låneförmedlare. För dig som låntagare innebär det ingen större skillnad, alla lån går igenom en ansökningsprocess som är helt automatiserad. Som investerare och privat långivare har du möjlighet att få upp till 8 % avkastning på dina pengar, men det är samtidigt viktigt att vara medveten om riskerna med att låna ut pengar. Lendify säger sig ha kreditförluster som ligger runt 1 %. Kort sagt så hjälper plattformen dig att låna P2P eller investera i P2P-lån.

28 000 låneansökningar via Lendify

Lendify grundades 2014 med idén att kunna erbjuda ett alternativ till banklån. Lendify har vuxit ordentligt och är idag störst på P2P-lån på den svenska marknaden, med över 16 000 sparkunder som tillsammans tjänat över 46 miljoner SEK i utbetald avkastning (ränta), efter avgifter. Pengar som de hävdar gått till dess användare istället för till banken. Investerare har tillsammans med Lendify kunnat erbjuda över 28 000 låntagare att låna till rättvisa villkor. För att kunna erbjuda bra avkastning och fördelaktiga lån lutar de sig mot tjänsten Andrahandsmarknaden, en marknadsplats där du som investerare enkelt kan sälja eller köpa lån.

Sveriges nöjdaste kunder

Lendify har vunnit utmärkelsen Sveriges nöjdaste privatlånekunder enligt Svenskt Kvalitetsindex två år i rad, både 2019 och 2020. ”SKIs kundnöjdhet mäts på en skala mellan 0 och 100. Generellt sett har branscher och företag som får betyg under 60 i kundnöjdhet stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund.” Svenskt Kvalitetsindex senaste studie om hur kunderna upplever bolån, fastighetslån, privatlån och sparande i värdepapper visar att de bolag som upplevs enkla, serviceinriktade och i framkant med digitaliseringen har nöjdast kunder.

lendify kundnöjdhet

Är Lendify en bluff?

Det kan vara bra att alltid vara lite skeptisk när du investerar dina pengar. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. P2P-lånen har heller inte ett fläckfritt förflutet. Ett exempel är bolaget Trustbuddy, som hamnade i rejält blåsväder när de började låna ut sina investerares pengar som om de vore deras egna. Lendify däremot, är godkända av Finansinspektionen och således mer pålitliga. Hos dem kan du själv välja vilka lån du vill investera i, vilket ger dig lite mer kontroll över din investering.

Kritik & Reviews

När vi tittar närmare på vilken kritik som framkommit är det viktigt att dela upp kritiken från Finansinspektionen och kritiken från kunderna, alltså låntagare och investerare. Först och främst har media lyft mycket kritik som ursprungligen kommer från Finansinspektionens granskning när de ansökte om banklicensen. ”Enligt årsredovisningen redovisade bolaget ett negativt rörelseresultat på koncernnivå på cirka -100 miljoner kronor och ett årsresultat på -152 miljoner kronor. Av nämnda årsredovisning framgår även att moderbolagets egna kapital uppgår till 92 miljoner kronor och att det egna kapitalet på koncernnivå var negativt”, skriver Finansinspektionen enligt Breakit.

Vilka är Lendify?

Nicholas Sundén-Cullberg grundade företaget 2014 med målsättningen att förbättra lånemarknaden och förbättra privatekonomin för svenska låntagare och småsparare. Under en längre tid har Erika Eliasson varit VD för företaget men båda har slutat på sina positioner, Erika går till Kreab i November. Nicholas fortsätter som ägare i bolaget. Företaget ansågs tidigare vara värderat till 1,6 miljarder och lånat ut 2,5 miljarder kronor, ca 1% den svenska marknaden.

Alla bolag: Lendify AB (publ)
Org.nr: 556968-1744
Telefon: 0812451670
Besöksadress: HOVSLAGARGATAN 5
111 48 Stockholm
Sverige

Insättningsgaranti

Lendify omfattas inte av insättningsgarantin. Som investerare är det viktigt att känna till att om bolaget går i konkurs får du alltså inte tillbaka ditt investerade kapital. Om du är långivare så tar du den finansiella risken, för att skapa en större trygghet har Lendify en kreditförlustfond. Den fonden täcker förluster som sker inom autoinvest. Insättningsgarantin gäller endast på sparade pengar hos banken, och ger inget skydd på aktier, fonder eller övriga investeringar hos Lendify.

Lendify bra eller dåligt?

Det råder delade uppfattningar om huruvida Lendify är bra eller dåligt. Många anser att räntan/avkastningen är för låg efter alla tillkommande avgifter. Personligen investerar jag i Lendify för att jag tycker det är ett roligt alternativ till mina övriga investeringar. Det är också ett av alla mina alternativa investeringar till fonder och aktier. Här nedan kan du se utvecklingen av mitt konto och mina investeringar hos Lendify.

lendify avkastning
 

Därför ska du investera i Lendify

Alla som aktivt investerar pengar på börsen vet att det viktigaste är att diversifiera sina investeringar. Just nu – när börsen kanske är för spännande – kan det vara ett alternativ att välja Lendify eftersom P2P-investeringarna inte är sammankopplade till börsen på samma sätt som andra investeringar. Aktiers värde kan gå upp och ner, men dina utlånade pengar kommer aldrig att minska utan amortering. Dessutom får du utbetalningar varje månad.

1. Stabil avkastning från 2-8% per år.
2. Utbetalningar sker varje månad.
3. Diversifiering från börsen.
4. Goda möjligheter att sprida risken med många andelar i flera lån.
5. Sälja lånestocken på andrahandsmarknaden.
6. Lendify gör alltid en kreditbedömning och låntagaren får inte ha några aktiva betalningsanmärkningar.

Investering på Lendify återbetalad?

Det kan innebära att låntagaren i slutändan inte tagit lånet och därför får du dina pengarna återbetalade.

Vilka alternativ till Lendify finns det?

Om du vill prova ett alternativ till Lendify, finns Savelend. Det är en annan P2P-plattform som även de erbjuder autoinvest och upp till 8 % avkastning. De har däremot en minsta insättning på 10 000 kronor, till skillnad mot Lendify som har endast 500 kronor.
Förutom Savelend finns också ett antal andra bolag som Finansinspektionen också har undersökt, bland annat Sparlån, P2P Sverige, Lendlink, Fundedbyme och Toborrow.

 

Mitt omdöme av Lendify

lendify plattform
Äldre versionen av Lendify

I juli startade jag mitt konto hos Lendify och investerade en minimal summa på 1000 kronor. Jag hade låga förväntningar och såg det hela som ett intressant projekt och om jag får ut den beräknade avkastningen blir jag nöjd. Jag uppdaterar löpande för att visa hur utvecklingen går.

Omdöme från en annan användare.

Jag fick kontakt med en annan investerare som gärna delade med sig av sitt omdöme av Lendify. Du kan läsa den nedan – och om du också vill dela med dig av din erfarenhet så är du varmt välkommen att kontakta mig.

Oscars erfarenhet

Jag har valt att investera ungefär 6 % av mitt sparkapital hos Lendify. Utöver det har jag en stor del aktier och fonder. Hos Lendify använder jag deras autoinvestkonto för att se hur det presterar över en längre tid. Än så länge är jag nöjd med min beräknade årsavkastning på 7,06 %.

Mitt autoinvestkonto:

  • Löptid: 10 år
  • Beräknad årsavkastning: 7,06%
  • Antal lån: 27st
lendify omdöme

Utbetalningar och avkastning

Varje månad betalas pengarna du har tjänat på lånen ut till ditt konto och du kan välja att återinvestera pengarna eller göra ett uttag. Bäst avkastning över tid får du så klart om du väljer att återinvestera pengarna i nya lån.

tjäna pengar på lendify

Uppdatering från Lendify ett par månader senare.

Lendify omdöme u0026amp; utbetalning
investering i lendify

En bild från mitt konto på Lendify.

 

Återbetalningar

Varje månad kommer avbetalningarna in på ditt Lendify-konto. När pengarna finns där kan du välja att återinvestera dem eller göra en utbetalning.

Det händer ibland att låntagarna inte håller sig till avbetalningsplanen och då kan betalningarna till dig utebli. Lendify rapporterar kreditförluster runt 1 % och det är Lindorff som sköter indrivningen av de utlånade pengarna. Dessutom skyddas du av kreditförlustfonden, vilket innebär att du får ersättning från Lendify om dina pengar uteblir under en längre tid. Läs mer om detta i det fullständiga avtalet.

Lendify och deklarationen?

Lendify drar skatt automatiskt så vid behov kan du enkelt skriva ut en årsrapport från deras sida. Superenkelt. Om du får kontrolluppgift från Lendify, är det rapporterat till Skatteverket.

Nedan fortsätter artikeln för dig som vill låna pengar av privatpersoner hos Lendify

Tar Lendify UC?

Ja. Lendify gör alltid en kreditbedömning för att utvärdera din betalningsförmåga när du ansöker om ett lån. Detta görs via UC, som i sin tur hämtar information från din bank. Om du blir godkänd kan du dock under de kommande 6 månaderna göra flera ansökningar hos Lendify, utan att de tar en ny upplysning hos UC.

Hur mycket kan jag låna och vad krävs av mig som låntagare?

Du kan ansöka om lån upp till 50 000 kronor. För att bli beviljad ett lån hos Lendify behöver du vara över 18 år, ha en årsinkomst på minst 180 000 kronor och inte ha några betalningsanmärkningar eller liggande ärenden hos Kronofogden. Du behöver även ha tillgång till ett giltigt Bank-ID för att kunna genomföra din ansökan.

Sänk din ränta med Lendify Rewards

Med Lendify Rewards kan du samla poäng. När du samlat tillräckligt med poäng kan du sänka räntan på ditt lån. Du får poäng genom att:

  • Betala din månadsfaktura i tid.
  • Välj rätt betalningsmetod.
  • Gör kontoutdrag.
  • Gå ekonomiutbildningar hos Lendify.

Ringer Lendify kompletterande telefonsamtal?

Det har rapporterats att Lendify ringer kompletterande samtal för att säkerställa att uppgifterna du lämnat stämmer. Detta är ingen rutin som ingår vid varje lån utan endast när det krävs från bankens sida. Det kan också vara så att det händer oftare vid större lån och mer sällan vid mindre lån.

Låna pengar av privatpersoner här

Utbetalningar hos Lendify sker direkt

Banker förhåller sig vanligtvis till olika bryttider men det gör inte Lendify. Eftersom de inte heller arbetar med bankdagar, får du pengarna direkt när ditt lån blivit beviljat. När din ansökan är godkänd måste du logga in och välja utbetalningssätt för ditt lån. Om du väljer direktöverföring får du pengarna samma dag, väljer du istället bankgiro tar det vanligtvis en bankdag innan du har pengarna på kontot.

Lendify Bolån

Redan nu kan du ansöka om lån till kontantinsats hos Lendify. Snart planerar även plattformen att lansera hela bolån. Idag står Swedbank för majoriteten av alla bolån i Sverige men framtiden spås förändras. Nischbanker som Enkla, Stabelo och Avanza blir då konkurrenter till Lendify. Därmed skulle Lendify kunna positionera sig som Sveriges första plattform där privatpersoner kan investera i bolån.

Använder Lendify Instantor?

I vissa fall brukar Lendify vilja bekräfta din inkomst via Instantor och vissa har fått skicka in anställningsbevis.

är lendify bra eller dåligt

Låna pengar med många förfrågningar?

Vad händer om Lendify ligger nere?

lendify nere
Det har hänt att Lendify legat nere under en kort period, men det innebär dock aldrig att några pengar eller investeringar går förlorade. Vi har sökt Lendify för en betryggande kommentar kring exakt vad som händer vid serverproblem, men vi har ännu inte fått någon.

Lendify Error 403 – This web app is stopped.
The specified CGI application encountered an error and the server terminated the process.

lendify startsida