Läs det här innan du använder Lendify

Inlägget innehåller annonslänkar.

Över 200 personer använde Lendify efter ha läst den här artikeln. För låntagare innebär det att du får låna pengar till bra ränta – och som investerare har du möjlighet att få högre sparränta än vad banker erbjuder. Det kan även vara ett bra sätt att diversifiera sin portfölj på.

Funderar du på att Låna eller investera?

Vad är Lendify?

För dig som vill investera pengar:
Är Lendify en bluff?
Lendify – bra eller dåligt?
Därför ska du investera i Lendify
Vilka alternativ finns det?
Mina erfarenheter av Lendify
Utbetalningar från Lendify
Så fungerar Lendifys återbetalning
Så får du högst avkastning

För dig som vill låna pengar:
Använder Lendify UC?
Hur mycket kan jag låna och vad krävs av mig som låntagare?
Ringer Lendify samtal?
Så snabbt får du pengarna av Lendify

 

Vad är Lendify?

Lendify är en så kallad P2P-Plattform, där P2P står för “peer-to-peer”, alltså “person till person”. Det innebär att du lånar pengar av andra privatpersoner, istället för en bank eller annan låneförmedlare. För dig som låntagare innebär det ingen större skillnad, alla lån går igenom en ansökningsprocess som är helt automatiserad. Som investerare och privat långivare har du möjlighet att få upp till 8 % avkastning på dina pengar, men det är samtidigt viktigt att vara medveten om riskerna med att låna ut pengar. Lendify säger sig ha kreditförluster som ligger runt 1 %.

28 000 låneansökningar via Lendify

Nu har Lendify närmare 16 000 aktiva sparkunder som tillsammans har fått över 46 miljoner SEK i utbetald ränta, efter avgifter. Pengar som de hävdar gått till våra dess användare istället för till banken. Investerare har tillsammans med Lendify kunnat erbjuda över 28 000 låntagare att låna till rättvisa villkor. 

Sveriges nöjdaste kunder

Lendify har Sveriges nöjdaste kunder inom privatlån enligt Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Svenskt Kvalitetsindex senaste studie om hur kunderna upplever bolån, fastighetslån, privatlån och sparande i värdepapper visar att de bolag som upplevs enkla, serviceinriktade och i framkant med digitaliseringen har nöjdast kunder.

lendify kundnöjdhet
omdöme trustpilot lendify

Är Lendify en bluff?

Det kan vara bra att alltid vara lite skeptisk när du investerar dina pengar. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. P2P-lånen har heller inte ett fläckfritt förflutet. Ett exempel är bolaget Trustbuddy, som hamnade i rejält blåsväder när de började låna ut sina investerares pengar som om de vore deras egna. Lendify däremot, är godkända av Finansinspektionen och således mer pålitliga. Hos dem kan du själv välja vilka lån du vill investera i, vilket ger dig lite mer kontroll över din investering.

Lendify bra eller dåligt?

Det råder delade uppfattningar om huruvida Lendify är bra eller dåligt. Många anser att räntan/avkastningen är för låg efter alla tillkommande avgifter. Personligen investerar jag i Lendify för att jag tycker det är ett roligt alternativ till mina övriga investeringar. Det är också ett av alla mina alternativa investeringar till fonder och aktier. Här nedan kan du se utvecklingen av mitt konto och mina investeringar hos Lendify.

lendify avkastning

lendify startsida

Vad händer om Lendify ligger nere?

lendify nere

Lendify Error 403 – This web app is stopped.
The specified CGI application encountered an error and the server terminated the process.

 

Det har hänt att Lendify legat nere under en kort period, men det innebär dock aldrig att några pengar eller investeringar går förlorade. Vi har sökt Lendify för en betryggande kommentar kring exakt vad som händer vid serverproblem, men vi har ännu inte fått någon.

Därför ska du investera i Lendify

Alla som aktivt investerar pengar på börsen vet att det viktigaste är att diversifiera sina investeringar. Just nu – när börsen ser rätt tråkig ut – kan det vara smart att välja Lendify eftersom P2P-investeringarna aldrig är korrelerade till börsen. Aktiers värde kan gå upp och ner, men dina utlånade pengar kommer alltid vara värda lika mycket. Dessutom får du utbetalningar varje månad!

Investering på Lendify återbetalad?

Det kan innebära att låntagaren i slutändan inte tagit lånet och därför får du dina pengarna återbetalade.

Vilka alternativ till Lendify finns det?

Om du vill prova ett alternativ till Lendify, finns Savelend. Det är en annan P2P-plattform som även de erbjuder autoinvest och upp till 8 % avkastning. De har däremot en minsta insättning på 10 000 kronor, till skillnad mot Lendify som har endast 500 kronor.
Förutom Savelend finns också ett antal andra bolag som Finansinspektionen också har undersökt, bland annat Sparlån, P2P Sverige, Lendlink, Fundedbyme och Toborrow.

 

Mitt omdöme av Lendify

lendify plattform

I juli startade jag mitt konto hos Lendify och investerade en minimal summa på 1000 kronor. Jag hade låga förväntningar och såg det hela som ett intressant projekt och om jag får ut den beräknade avkastningen blir jag nöjd. Jag uppdaterar löpande för att visa hur utvecklingen går.

Läs också: Hur du kan tjäna pengar på Instagram

Omdöme från en annan användare.

Jag fick kontakt med en annan investerare som gärna delade med sig av sitt omdöme av Lendify. Du kan läsa den nedan – och om du också vill dela med dig av din erfarenhet så är du varmt välkommen att kontakta mig.

Oscars erfarenhet

Jag har valt att investera ungefär 6 % av mitt sparkapital hos Lendify. Utöver det har jag en stor del aktier och fonder. Hos Lendify använder jag deras autoinvestkonto för att se hur det presterar över en längre tid. Än så länge är jag nöjd med min beräknade årsavkastning på 7,06 %.

Mitt autoinvestkonto:

  • Löptid: 10 år
  • Beräknad årsavkastning: 7,06%
  • Antal lån: 27st

lendify omdöme

Utbetalningar och avkastning

Varje månad betalas pengarna du har tjänat på lånen ut till ditt konto och du kan välja att återinvestera pengarna eller göra ett uttag. Bäst avkastning över tid får du så klart om du väljer att återinvestera pengarna i nya lån.

tjäna pengar på lendify

Uppdatering från Lendify ett par månader senare.

Lendify omdöme u0026amp; utbetalning

investering i lendify

En bild från mitt konto på Lendify.

 

Återbetalningar

Varje månad kommer avbetalningarna in på ditt Lendify-konto. När pengarna finns där kan du välja att återinvestera dem eller göra en utbetalning.

Det händer ibland att låntagarna inte håller sig till avbetalningsplanen och då kan betalningarna till dig utebli. Lendify rapporterar kreditförluster runt 1 % och det är Lindorff som sköter indrivningen av de utlånade pengarna. Dessutom skyddas du av kreditförlustfonden, vilket innebär att du får ersättning från Lendify om dina pengar uteblir under en längre tid. Läs mer om detta i det fullständiga avtalet.

Lendify och deklarationen?

Lendify drar skatt automatiskt så vid behov kan du enkelt skriva ut en årsrapport från deras sida. Superenkelt. Om du får kontrolluppgift från Lendify, är det rapporterat till Skatteverket.

Mer lästips
Så fick jag 15% avkastning på 12 månader med Lendify

 
Nedan fortsätter artikeln för dig som vill låna pengar av privatpersoner hos Lendify

Tar Lendify UC?

Ja. Lendify gör alltid en kreditbedömning för att utvärdera din betalningsförmåga när du ansöker om ett lån. Detta görs via UC, som i sin tur hämtar information från din bank. Om du blir godkänd kan du dock under de kommande 6 månaderna göra flera ansökningar hos Lendify, utan att de tar en ny upplysning hos UC.

Låna utan UC hos Slantar

Hur mycket kan jag låna och vad krävs av mig som låntagare?

Du kan ansöka om lån upp till 50 000 kronor. För att bli beviljad ett lån hos Lendify behöver du vara över 18 år, ha en årsinkomst på minst 180 000 kronor och inte ha några betalningsanmärkningar eller liggande ärenden hos Kronofogden. Du behöver även ha tillgång till ett giltigt Bank-ID för att kunna genomföra din ansökan.

Sänk din ränta med Lendify Rewards

Med Lendify Rewards kan du samla poäng. När du samlat tillräckligt med poäng kan du sänka räntan på ditt lån. Du får poäng genom att:

  • Betala din månadsfaktura i tid.
  • Välj rätt betalningsmetod.
  • Gör kontoutdrag.
  • Gå ekonomiutbildningar hos Lendify.

Ringer Lendify kompletterande telefonsamtal?

Det har rapporterats att Lendify ringer kompletterande samtal för att säkerställa att uppgifterna du lämnat stämmer. Detta är ingen rutin som ingår vid varje lån utan endast när det krävs från bankens sida. Det kan också vara så att det händer oftare vid större lån och mer sällan vid mindre lån.

Låna pengar av privatpersoner här

Utbetalningar hos Lendify sker direkt

Banker förhåller sig vanligtvis till olika bryttider men det gör inte Lendify. Eftersom de inte heller arbetar med bankdagar, får du pengarna direkt när ditt lån blivit beviljat. När din ansökan är godkänd måste du logga in och välja utbetalningssätt för ditt lån. Om du väljer direktöverföring får du pengarna samma dag, väljer du istället bankgiro tar det vanligtvis en bankdag innan du har pengarna på kontot.

Lendify Bolån

Redan nu kan du ansöka om lån till kontantinsats hos Lendify. Snart planerar även plattformen att lansera hela bolån. Idag står Swedbank för majoriteten av alla bolån i Sverige men framtiden spås förändras. Nischbanker som Enkla, Stabelo och Avanza blir då konkurrenter till Lendify. Därmed skulle Lendify kunna positionera sig som Sveriges första plattform där privatpersoner kan investera i bolån.

Använder Lendify Instantor?

I vissa fall brukar Lendify vilja bekräfta din inkomst via Instantor och vissa har fått skicka in anställningsbevis.

är lendify bra eller dåligt


Låna pengar med många förfrågningar?

Då tycker jag att du ska titta på kreditlån istället.

Nyheter om Lendify

Lendify säkrar 1 miljard i ny finansiering – Publicerad 2020-10-21
Anders Borg hyllade bolaget – Publicerad – 2020-09-24
Lendify försökte ta in 700 miljoner – Publicerad – 2020-09-09
Lendify får avslag på nya tillståndet – Publicerad – 2020-08-21
Bankutmanaren Lendify ökade intäkterna – Publicerad – 2020-07-15

Max Hänni