Läs det här innan du använder Lendify

Lendify gör det möjligt för privatpersoner att låna ut pengar till andra privatpersoner. För låntagare innebär det att du får låna pengar till bra räntor. Som investerare har du möjlighet att få högre sparränta än vad de traditionella bankerna erbjuder.

Funderar du på att Låna eller investera?

Vad är Lendify?

För dig som vill investera pengar:
Är Lendify en bluff?
Lendify bra eller dåligt?
Därför ska du investera i Lendify
Vilka alternativ finns det?
Mina erfarenheter av Lendify
Utbetalningar från Lendify
Så fungerar Lendifys återbetalning
Så får du högst avkastning

För dig som vill låna pengar:
Tar Lendify UC?
Ringer Lendify samtal?
Så snabbt får du pengarna av Lendify

Vad är Lendify?

Lendify är en P2P-Plattform. P2P står för “peer-to-peer”, alltså “person till person”. Det innebär att du lånar pengar av andra privatpersoner och inte ett företag. Som tack för att du lånar ut pengar så finns det möjlighet att tjäna upp till 8% avkastning. För dig som låntagare innebär det ingen större skillnad, alla lån går igenom en ansökningsprocess som är helt automatiserad. För dig som investerar så är det viktigt att vara medveten om riskerna med att låna ut pengar. Lendify har presenterat att de har kreditförluster runt 1%.

Är Lendify en bluff?

Du ska alltid vara skeptisk när du investerar dina pengar. Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. P2P-lånen har inte heller ett fläckfritt förflutet. Många kommer ihåg Trustbuddy och hur det slutade i katastrof. Däremot är Lendify godkända av Finansinspektionen. Du kan själv välja vilka lån du vill investera i, vilket ger dig lite mer kontroll över din investering.

Lendify bra eller dåligt?

Uppfattningarna kring om Lendify är bra eller dåligt är blandade. Många tycker att räntan/avkastningen är för låg efter avgifter. Personligen investerar jag i Lendify för att jag tycker att det är ett roligt alternativ till mina andra investeringar. Det är också ett av alla mina alternativa investeringar till fonder och aktier. Nedan är en uppföljning på utvecklingen av mitt konto hos Lendify.
är lendify bra eller dåligt

Vad händer om Lendify ligger nere?

lendify nere

Lendify Error 403 – This web app is stopped.
The specified CGI application encountered an error and the server terminated the process.

Det har hänt att Lendify har legat nere under en kort period. Det innebär inte att några pengar eller investeringar går förlorade. Vi har även sökt Lendify för att få en betryggande kommentar kring vad som händer vid serverproblem.

Därför ska du investera i Lendify?

Alla som aktivt investerar pengar på börsen vet att det viktigaste är att diversifiera sina investeringar. Just nu när börsen ser tråkig ut kan det vara smart att välja Lendify eftersom det inte är korrelerat till börsen. Dessutom får du utbetalningar varje månad!

Vilka Lendify alternativ finns?

Ett direkt alternativ till Lendify är Savelend. Savelend är en P2P-plattform som också erbjuder autoinvest och upp till 8% avkastning. Däremot är minsta insättning 10 000 kr till skillnad mot Lendify som har 500 kr.

Utöver Savelend finns det också ett antal andra bolag Finansinspektionen har också undersökt, b.la. Sparlån, P2P Sverige, Lendlink, Fundedbyme och Toborrow.

Mitt omdöme av Lendify

lendify plattform

I Juli startade jag mitt konto hos Lendify, investerade en minimal summa på 1000 kr. Med låga förväntningar såg jag det som ett intressant projekt. Om jag får ut den beräknade avkastningen blir jag nöjd. Uppdateringarna löpande med  hur utvecklingen går.

Läs också: Hur du kan tjäna pengar på Instagram

Omdöme från en annan användare.

Jag fick kontakt med en annan investerare som gärna delade med sig av sitt omdöme av Lendify. Om du också vill dela med dig av din erfarenhet så är du varmt välkommen att kontakta mig!

Oscars erfarenhet

Jag har valt att investera ungefär 6% av mitt sparkapital hos Lendify. Utöver det har jag en stor del aktier och fonder. Hos Lendify använder jag deras autoinvestkonto för att se hur det presterar över en längre tid. Än så länge nöjd med min beräknade årsavkastning på 7,06%.

Mitt autoinvestkonto:

  • Löptid: 10 år
  • Beräknad årsavkastning: 7,06%
  • Antal lån: 27st

lendify omdöme

Utbetalningar och avkastning

Varje månad betalas pengarna du har tjänat på lånen ut till ditt konto och du kan välja att återinvestera pengarna eller göra ett uttag. Det blir såklart bäst avkastning över tid om du väljer att återinvestera pengarna i nya lån.

tjäna pengar på lendify

Uppdatering från Lendify ett par månader senare.

Lendify omdöme & utbetalning

investering i lendify

En bild från mitt konto på Lendify.

Återbetalningar

Varje månad kommer avbetalningarna in på ditt Lendify-konto dvs. om allt går enligt plan. När pengarna finns på ditt Lendify-konto kan du välja att återinvestera pengarna eller göra en utbetalning.

Det händer att låntagarna inte håller sig till avbetalningsplanen och då kan avbetalningarna utebli. Lendify rapporterar kreditförluster runt 1%. Lindorff sköter indrivningen av de utlånade pengarna. I det sista steget skyddas utlånarna av kreditförlustfonden.

 
Nedan fortsätter artikeln för dig som vill låna pengar av privatpersoner hos Lendify

Tar Lendify UC?

Lendify gör alltid en kreditbedömning för att utvärdera din betalningsförmåga, uppgifterna baseras på uppgifter från din bank samt UC. Inom 6 månader kan du göra flera ansökningar utan att Lendify tar en ny UC.

Ringer Lendify kompletterande telefonsamtal?

Det har rapporterats att Lendify ringer kompletterande samtal för att säkerställa att uppgifterna du lämnat stämmer. Detta är ingen rutin som ingår vid varje lån utan endast när det krävs från Bankens sida. En hypotes är att det händer oftare vid större lån och mer sällan vid mindre lån.

Låna pengar av privatpersoner här

Utbetalningar hos Lendify sker direkt

Normalt så förhåller sig banker till olika bryttider men det gör inte Lendify. Eftersom Lendify inte arbetar med bankdagar eller bryttider så får du pengarna direkt när ditt lån blivit beviljat. När ansökan är godkänd måste du logga in och välja utbetalningssätt för ditt lån. Väljer du direktöverföring får du pengarna samma dag, väljer du istället Bankgiro tar den vanligtvis en bankdag.