Vill du bli en Affiliate Marketer – Då är Amazon Associates någonting för dig

Tusentals människor runt om i världen har lämnat sina kontorsjob för att istället tjäna sitt levebröd från Amazon.com’s associate program. Antingen som ett heltidsjobb eller som ett sätt att tjäna lite extra pengar vid sidan av. 

Om du är sugen på att bli en av dessa så är första steget att läsa denna artikel!
[toc]

Vad är affiliate marketing?

Affiliate marketing är ett sätt att marknadsföra andras produkter mot betalning. Amazon.com har världens största affiliate program kallat Amazon Associates. Här kopplar Amazon ihop dig med tusentals försäljare och hjälper dig marknadsföra dessa produkter i utbyte mot en procentuell summa i kommission.

Varför Amazon?

Brett sortiment

Amazon har i princip allt du kan tänka dig, så oavsett om du vill rikta in dig på att marknadsföra fotbollsskor eller utegrillar så finns det ytterst troligt tillgängligt på Amazon.com. Det ger dig även möjligheten att skapa en portal för marknadsföring av ett väldigt brett antal produkter – utan att behöva rikta in dig på någonting specifikt. 

Hög konvertering

Amazon.com är en hemsida som konverterar köpare extremt väl. Köpare är vana vid att använda plattformen och är ofta redan medlemmar och därför bara ett klick bort från ett köp. Från Amazon får du även kommission för alla produkter en köpare köper, inte endast den marknadsförda produkten.

Enkelt

Amazon Associates är extremt enkelt att komma igång med. Det krävs alltså väldigt lite ansträngning för att sätta upp och skapa ett associate konto för att börja marknadsföra produkter. Dom ställer dock ett krav på att du måste göra tre stycken kvalificerade försäljningar inom 180 dagar för att ta dig ut ur ”prövoperioden”. 

Pålitligt

Amazon är ett väletablerat och pålitligt varumärke och köpare känner sig extremt trygga och hemma i att beställa sina varor därifrån. Dom har även väldigt bra kundtjänst och andra typer av åtgärdssystem som är väldigt förmånligt för köpare. 

Hur mycket kan du tjäna på Amazons affiliateprogram?

Ärligt talat så är det helt upp till hur bra du presterar. Med Amazons breda produktbas är möjligheten i teorin oändlig. Amazon ger dig upp till 10% kommission på sålda varor, där genomsnittet ligger på så lågt som 4%. Därför krävs det att få upp en hyfsat stor volym för att det ska ge någorlunda resultat. 

Tänk dig att du marknadsför en handväska som kostar 1000kr och du har 3000 besökare på din hemsida i månaden. Av dessa är det 100 personer som köper väskan. För handväskor ger Amazon dig 7% kommission – alltså tjänar du 7000kr på bara att marknadsföra handväskan. Lägg även till alla produkter som köps vid sidan av handväskan så blir det en hel del. 

Självklart är det alltså helt omöjligt att säga exakt hur mycket man kan tjäna, men man kan tycka att kommissionen är så pass låg att det ändå krävs en viss volym för att det ska göra avtryck. 

Hur fungerar det?

När du har registrerat dig som en Amazon Associate så får du tillgång till dina egna tracking-länkar, vilka hjälper Amazon att spåra vilka personer som gör köp via dig. Länken sparas i personens webläsares cookie och ligger kvar där i 24 timmar eller tills personen antingen trycker på någon annans tracking-länk eller gör ett köp. 

Hur blir man en Amazon Affiliate?

För att kunna marknadsföra produkter från Amazon så måste du ha en mediakanal. Det kan vara allt från en hemsida, en blogg, en youtubekanal eller till och med ett instagramkonto. Efter att du kvalificerat dig som associate så går en anställd från Amazon genom din mediakanal och antingen godkänner eller nekar din plats som associate. 

 Bygg en hemsida

Det helt klart vanligaste är att man marknadsför produkter via en hemsida. Att bygga en hemsida är ofta mycket enklare än många tror och kostar inte skjortan. Det du behöver är att betala för ett domännamn och för ett webhotell. Att tänka på när man bygger en hemsida är att göra den så användarvänlig som möjligt. Inte sällan blir man fast i att vilja göra en massa häftiga banners och grafiska animationer. Sanningen är att folk bryr sig mycket mer om användarupplevelsen än det du tyckte var häftigt när du byggde hemsidan. Ett projekt att inspireras av är abono.se. Sajten är extremt fokuserad på att låta besökaren navigera så enkelt som möjligt på hemsidan – framförallt via mobilversionen.

Fördelar med Amazon Associates

 • Amazon räknar med alla köp

Som ovan nämnt så är en väldigt stor del av inkomsten köp av produkter du inte direkt marknadsfört. Att enbart få någon att klicka på din länk är alltså tillräckligt för att kunna tjäna pengar på ett köp.

 • Bäst för fysiska produkter

Med Amazon är det svårare att marknadsföra digitala produkter. Även fast dessa finns tillgängliga är kommissionsprocenten så pass låg att det ofta inte är lönsamt. 

 • Konverteringen är hög

Som också nämnt konverterar Amazon väldigt bra och kan klassas om ”tacksamt” att marknadsföra. 

 • Amazons associates är en seriös aktör

All form av tracking fungerar fläckfritt och betalning sker utan några som helst problem. Om du är någon som jobbat med andra affiliateprogram tidigare har du säkert stött på de program där allt inte går lika smidigt. Med Amazon är detta en självklarhet.

Nackdelar med Amazon Affiliate

 • Låg kommissionsprocent

För att se någorlunda resultat så krävs det som ovan nämnt ett ganska stort antal sålda produkter. 

 • Begränsad tid efter att någon klickat

Att endast spara kakan 24 timmar i besökarens webbläsare är ovanligt kort tid för ett affiliate program. Standarden är ofta 30 dagar. 

 • Mycket är redan ”gjort”

Du kommer inte vara ensam om att marknadsföra produkter från Amazon. Så beroende på vilken typ av mediakanal du använder dig av så kan konkurrensen vara väldigt hög. 

Hur blir du en Amazon affiliate?

 1. Ha koll på konkurrensen. Ifall du är sugen på att sälja något speciellt, försök ta reda på hur stort utbudet samt efterfrågan på detta är. Är det rimligt att du ska lyckas ta del av köparskaran för just det du är intresserad av att marknadsföra?
 2. Kolla kommissionsprocenten innan du börjar
 3. Skippa Wix – kör WordPress. Utan att gå in för mycket i detalj så är WordPress en så pass mycket bättre plattform att bygga din hemsida på än vad Wix är, trots att de lockar med en ”hemsida på två minuter” kampanj. 
 4. Sikta inte för brett, men heller inte för smalt. Sikta på att skapa en mediakanal där syftet och fokuset är balanserat för att skapa ett seriöst intryck för dina besökare. 
 5. Sälj en lösning på ett problem, inte en produkt. 
 6. Ge inte upp för tidigt! Det kommer ta tid, och det kommer vara tråkigt att inte sälja så mycket produkter i början. Men när det väl händer så är mödan värt det!