Tjäna pengar på alternativa sparkonton

Har du dina sparade pengar på ett konto med 0% i sparränta? Det har blivit dagens verklighet för de flesta. När vanliga sparkonton inte längre ger något tillbaka finns det alternativ som ger upp till 10% i avkastning.

Alternativ till sparkonto

Lendify
Savelend
4Spar

Information

Insättningsgaranti
P2P-lån

Lendify – Bli din egen bank

Lendify är P2P-låneplattform. Kort sagt innebär det att du kan låna ut pengar till andra privatpersoner och Lendify sköter allt och för det tar de ut en avgift.

Idag är det över 4250 privatpersoner som investerar pengar hos Lendify. Sedan start har 11,8 miljoner kronor har betalats i ränta.

Ränta & avkastning
Genomsnittlig ränta ca 6% efter kreditförluster och avgifter.

Risker med Lendify

  • Omfattas inte av den statliga insättningsgarantin(Läs ”Vad innebär insättningsgaranti?”).
  • Däremot så skulle inte insättningsgarantin göra någon skillnad för dig som investerar hos Lendify. Eftersom Insättningsgarantin gäller banker och Lendify är en handelsplats. OM Lendify skulle gå i konkurs så finns avtalet mellan dig som investerare och låntagaren fortfarande kvar. Däremot så administrerar inte Lendify lånet längre.
  • Har en egen kreditförlustfond som du kan läsa mer om nedan.

Kort om kreditförluster & fonden.

Lendify har rapporterat om ca 1% kreditförluster. Det innebär att även fast de flesta betalar tillbaka så finns det en enstaka som inte gör det. Det blir då en kreditförlust. Så här skriver Lendify om sin kreditförlustfond.

Kreditförlustfondens används främst för för att jämna ut de månatliga betalningarna till investerarna vid försenade betalningar men kommer även täcka upp nominellt belopp för investeringar i autoinvestkonton om de samlade ränteintäkterna från övriga lån inte täcker det nominella beloppet i det lån som konstaterats som en kreditförlust.

Savelend – Investera i P2P-lån

Savelend fungerar i princip på samma sätt som Lendify. Du sätter in pengar på ett konto hos Savelend och systemet lånar ut pengarna till låntagare via Savelends lånesajt ”Loanstep”.

Ränta & avkastning
Förväntad avkastning 7-9%

Risker med Savelend

  • Omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.
  • Däremot så skulle inte insättningsgarantin göra någon skillnad för dig som investerar hos Savelend. Eftersom Insättningsgarantin gäller banker och Savelend är en handelsplats. OM Savelend skulle gå i konkurs så finns avtalet mellan dig som investerare och låntagaren fortfarande kvar. Däremot så administrerar inte Savelend lånet längre.

4spar – Hög risk, hög avkastning & ett moraliskt dilemma

Hos 4Spar kan du öppna ett inlåningskonto med 6.5% i årsränta eller ett fast räntekonto från 3 månader och 7.1% i årsränta. Hur kan 4Spar erbjuda så pass höga räntekonton? Pengarna du investerar används i finansieringen av 4Finance AB. 4Finance äger i sin tur b.la Vivus. Vivus lånar ut pengar med effektiva räntor på flera hundra procent.

Ränta & avkastning
Från 6.5% i årsränta

Risker med 4Spar

  • Omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.
  • Ingen säkerhet om bolaget skulle gå i konkurs.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är ett konsumentskydd för sparande på konto. Den innebär att en kund som har gjort insättningar hos en bank (eller ett kreditmarknadsföretag/värdepappersbolag) får ersättning för insättningar upp till ett maximalt belopp motsvarande 100 000 euro av staten om banken går i konkurs eller när Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in. Banker och andra institut som erbjuder statlig insättningsgaranti behöver därför betala en årlig avgift till staten, motsvarande 0,1% av de garanterade insättningarna, och följa regler för kapitaltäckning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *