Avanza vs Nordnet – Så utnyttjar du systemet & maxar båda! *2019*

Avanza vs Nordnet 2019 – vilken tjänst är bäst för aktiehandel? Använd båda och utnyttja systemet till 100%!

Både Avanza och Nordnet är tjänster som funnits länge och erbjuder bra möjligheter för nybörjare och erfarna handlare. Men som ny sparare vilken tjänst är bäst och behöver du verkligen välja?

Vilken nätmäklare ska jag välja?

När du väl bestämt dig för att börja spara i fonder och aktier blir nästa fråga, vilken nätmäklare ska du välja. Inget rätt eller fel och i slutändan kokar det ner till en smaksak. De mest populära nätmäklarna i Sverige är Avanza och Nordet.

Det kostar inget att ha ett konto hos en nätmäklare och du kan när du vill öppna ett konto hos en ny mäklare. Att flytta sina aktier är helt kostnadsfritt.

Utnyttja systemet och välj båda

Det bästa du kan göra är att skapa ett konto hos både Nordnet och Avanza. Att ha ett konto hos båda gör att du kan spara mer i aktier utan att behöva betala avgifterna(courtage). Bankgarantin gäller även hos båda nätmäklarna.

 • Handla upp till 130 000 utan courtage(avgifter)
 • Båda nätmäklarna har bankgaranti

Besök Avanza < > Besök Nordnet

Avanza är lättast att använda och bäst för nybörjare

Från min erfarenhet så är Avanza lättast att använda och bäst för nybörjare. Det verkar även som att många andra delar samma den uppfattningen. Anledningen är att Avanzas gränssnitt är lättanvänt, tydlig navigering och utseendet är allmänt tilltalande.

Om man läser kommentarer på forum och bloggar så blir det snabbt klart att nästan alla tycker att Avanza har en snyggare och mer lättanvänd webbsida. Många pratar också att Avanzas gränssnitt är mer intuitivt och lättare att förstå även om man aldrig har använt det innan. Detta gör det lättare att handla och hitta den information man behöver. Jag håller med om detta och om du är en småsparare som inte har handlat med aktier tidigare så är Avanza ett betydligt bättre val som gör det lättare att komma igång. Avanza erbjuder också betydligt snabbare kundtjänst om man har frågor eller behöver hjälp. Om du måste ställa frågan om Avanza eller Nordnet är det bästa valet så är mer nybörjarvänliga Avanza oftast det bästa valet.

 • – Aktiemäklare

Avanza Courtage

Handla aktier utan avgifter hos Avanza upp till 50 000 kr därefter behöver du investera kommande belopp hos Nordnet. Nedan ser du en överblick av Avanzas avgifter.

 StartMiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0 %0,25 %0,15 %0,069 %0 %
Lägsta courtage
0 kr1 kr39 kr69 kr
99 kr
Summa:50 000 kr15 600 kr15 600 - 46 000 kr46 000 - 143 500 kr143 500 kr

 • Med courtageklass Start handlar du aktier för 0 kr per order på Stockholmsbörsen.
  På övriga instrument och listor gäller courtage enligt Mini.
 • Med courtageklass Mini handlar du aktier för endast 1 kr per order upp till 400 kr. För affärer över 400 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,25 %.
 • Med courtageklass Small handlar du aktier för endast 39 kr per order upp till 26 000 kr. För affärer över 26 000 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,15 %.
 • Med courtageklass Medium handlar du aktier för endast 69 kr per order upp till 100 000 kr. För affärer över 100 000 kr betalar du istället ett rörligt courtage på 0,069 %.
 • Med courtageklass Fast Pris behöver du aldrig betala mer än 99 kr per affär.

Hög avkastning (15%!) sedan start med Lendify

Så nådde jag 15% avkastning på 12 månader genom att investera i P2P-platformen – Lendify

P2P-lån är beroendeframkallande och roligt” – Max

För mig började investeringarna på Lendify som ett alternativ till de låga sparräntorna på marknaden. Med en skeptisk infallsvinkel investerade jag 1000 kr på tre-fyra lån. Idag, 12 månader senare, har jag 13 000 kr investerat på 350 olika lån. Lendify beräknar att jag har 15,04% avkastning sedan start.

15% avkastning lendify

 Så beräknas avkastningen på Lendify

Avkastningen beräknas från din första investering som summan av samtliga investeringars avkastning (efter avgifter men före skatt) varje månad dividerat med din genomsnittliga utlåning sedan start.

privatperson betalar tillbaka sina lån

Så gjorde jag för att få 15% avkastning på 12 månader

Innan vi går in på exakt hur jag har investerat behöver vi känna till Lendifys kreditklasser.

Lendify använder sig av sex kreditklasser där varje lån tilldelas en kreditklass. Kreditklass A representerar högsta kreditvärdighet och F representerar lägsta. Varje kreditklass kommer med en förväntad kreditförlust. Kreditklass A har en förväntad kreditförlust på 0,06% och Kreditklass F har en förväntad kreditförlust på 3,98%.

Lån med hög risk i kreditklass F

Som jag berättade tidigare började investeringen som ett test med pengar jag har råd att förlora. Om ni följt min blogg vet ni att jag gillar att tjäna pengar online. Jag började med att investera 1000 kr i fyra lån med hög risk alltså Kreditklass F.
högrisk lån

Manuell investering

99% av mina lån är gjorda genom så kallad manuell investering. Det innebär att jag inte använder ett Autoinvest-konto.

Autoinvest innebär att om du väljer något av Lendifys Autoinvestkonton investerar du enkelt i en bunt av olika lån till kreditvärdiga låntagare, sedan sköts resten automatiskt.

Riskspridning & diversifiering

Många små belopp spritt över ca 350 lån. Att lägga alla ägg i samma korg är ett välkänt begrepp som syftar på att det är viktigt att sprida risken. Därför har jag som regel att aldrig lägga över 25 kr i samma lån. Det har dock hänt.

Köpa lån på andrahandsmarknaden

Det tjusiga med att investera i lån på andrahandsmarknaden är att du kan köpa lån där du ser att låntagaren faktiskt betalar sina räkningar. Helst brukar jag köpa lån där de senaste fyra avierna har blivit betalade.

Det finns även möjlighet att köpa lån där säljaren av lånet är beredd att sälja på minus för att få ut sina pengar i kontanter.

Köpa lån på andrahandsmarknaden lendify

Nu lanserar Avanza världens billigaste globalfond

Är du ett fan av att köpa och sälja fonder? Letar du alltid efter nya, intressanta sätt att placera dina pengar? Då är det dags att du kollar in Avanzas nya satsning.

Att säga att man har världens billigaste globalfond kan låta kaxigt och kanske en smula orimligt, men faktum är att Avanza, som alltid haft som målsättning att erbjuda digital aktiehandling för privatpersoner till låga priser, nu faktiskt är billigast i världen.

I alla fall när det gäller globalfonder. Avanza Global heter deras senaste påhitt, som på pappret är en helt vanlig matarfond (vilket betyder att den investerar minst 85 % av sina medel i en annan fond) men eftersom den som namnet antyder är global investerar den hela 100 % i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World. Det innebär att du som ägare av en sådan fond får en placering med en mycket bra och bred exponering mot världens största aktiemarknader, bland annat USA, Kanada och Asien – samtidigt som den beter sig som en helt vanlig indexfond.

Dessutom är den som sagt billigast i världen. Enligt Åsa Mindus Söderlund, VD för Avanza Fonder, har de tillsammans med Morningstar Direct gjort undersökningar som visar att de just nu är den bank som erbjuder absolut billigast globalfonder för privatpersoner.

Så vad kostar den?

Vanligtvis betalar du mellan 0,20 % och 0,40 % i förvaltningsavgift för en global indexfond, men den totala avgiften för Avanza Global är bara 0,1 % (varav förvaltningsavgiften utgör 0,05 %). Inga andra kostnader tillkommer och du som ägare kan bara luta dig tillbaka och njuta av din placering på världens stora aktiemarknad.

Det är med andra ord ett riktigt bra erbjudande och det kommer bli spännande att se huruvida andra banker försöker haka på och erbjuda något liknande. Jag har ännu inte skaffat mig en egen globalfond hos Avanza, men denna nyhet gör mig sannerligen mer intresserad.

Har du investerat i en? Hör av dig till mig och berätta vad du tycker!

P2P-lån ᐅ Så betalar privatpersoner mig 3000 kr om året

låna pengar privatperson

Varje månad betalar andra privatpersoner in pengar på mitt konto.  Att låna ut pengar via P2P-lån är ett av mina växande intressen. P2P kommer från “peer to peer” och står för privatperson till privatperson.

P2P-lån – Så går det till att låna ut pengar

I samma takt som gig economy vänder upp och ner på arbetsmarknaden så återfinns samma koncept i låne-branschen. Monopolet på lånemarknaden håller på att lösas upp och idag är det superenkelt för privatpersoner att låna pengar sinsemellan.

Du som vill låna ut pengar privat registrerar dig hos det P2P-företag som passar dig bäst. Lendify använder Trustly, det innebär att med hjälp av BankID har du möjlighet att föra över och ta ut pengar när du vill. Annars har alla aktörer ungefär samma upplägg.

Du väljer själv hur du vill låna ut dina pengar. Oftast finns det två alternativ, auto och manuell investering. Det innebär att antingen investerar P2P-företaget dina pengar med tydlig riskspridning eller så lånar du enbart ut pengar till det lån du väljer. Manuell utlåning innebär att du själv kan välja att investera i lån med hög ränta och därmed högre risk eller tvärt om.

Varje månad betalar låntagaren tillbaka ränta och amortering på sitt lån till dig.

Läs mer om hur du kan tjäna pengar på P2P-lån hos Lendify

P2P-lån – Så går det till att låna pengar

Att ta ett P2P-lån innebär ingen större skillnad från att ta ett banklån. Det som skiljer sig är hastigheten på utbetalningar och lånevillkor. Förr var det vanligare att p2p-lån var större. Idag är det möjligt att låna från 1000 kr upp till hela 500 000 kr av p2p.

Här kan du låna av andra privatpersoner

P2P-lån tar du hos något av följande företag

 • Lendify
 • Loanstep / Savelend
 • Brocc
 • Sparlån
 • Mintos

P2P-lån efter 12 månader & 10 250 kr senare

Snart har ett år passerat sedan första tusenlappen investerades i p2p-lån. Idag har jag över 10 250 kr hos Lendify med en avkastning på 10,47% sedan start. Den beräknade årsavkastningen är 7,90%.  Före skatt.

låna pengar privatperson

Idag investerar jag enbart i manuella lån och köper lån på andrahandsmarknaden. Andrahandsmarknaden är lån som andra privatpersoner säljer eftersom de av någon anledning vill ta ut sina pengar innan lånet är avslutat.

Lånen hos Lendify får olika risknivåer, A är säkrast och F har högst risk. Idag består större delen av mina investeringar i kreditklass F & E. Detta medför en stor risk men även en högre ränta.

Totalt har jag 10 250 kr utlånat på 163 lån. Varje månad får jag nästa 70 kr i ränta, före skatt.

Att tänka på vid privat utlåning av pengar

De flesta peer to peer företagen bedömmer kreditvärdigheten med hjälp av en kreditupplysning via UC / Upplysningscentralen. UC är absolut ingen garanti för att personen som lånar pengar kommer att hålla sin del av avtalet och betala tillbaka i tid. I dessa fall kopplas ett inkassoföretag in och tar över processen men det kan ta tid.

Vissa företag t.ex Lendify debiterar en månatlig serviceavgift som beräknas baserat på den vid var tid utestående balansen på lånet.

Skatten ska fortfarande betalas på din intjänade ränta. Om du glömmer detta, kan det innebära temporära glädjekänslor.

Inte råd att investera?

För att du ska ha råd att investera behöver du börja i andra änden, minimera dina utgifter. Lotsia hjälper dig att på smarta sätt spara pengar och minimera dina utgifter genom att välja den billigare försäkringen eller kreditkortet. På Ringabilligt.se kan jämföra mobilabonnemang och förhoppningsvis dra ner ytterligare på dina utgifter.

Sparkonto utan sparränta?

Att ha pengar på ett konto utan sparränta innebär egentligen att dina pengar förlorar sitt värde eftersom inflationen påverkar kronans värde negativt. Inflationen innebär att man får mindre för sina pengar, att pengarnas värde minskar och att tjänster blir dyrare.

Vad är appen Vero? Vad innebär det för Instagram?

Vad är Vero? – Möt den nya social media appen som konkurrerar med Instagram och Facebook 

– De senaste dagarna har antalet nedladdningar av Vero skjutit i höjden och är snart uppe i 1 miljon nedladdningar på App Store. Enligt Vero själva så är appen ett nytt sätt att vara social på och gör det enklare för dig att dela saker du tycker om. Men varför är den plötsligt så populär? Det finns inget säkert svar men en av orsakerna kan bero på att det är många användare som är trötta på att algoritmerna i andra sociala mediekanaler ändras hela tiden.

Vad är Vero?

Vero är en social media app som påminner om Instagram men som försöker vara Instagram, Facebook, Twitter och Spotify i ett. Vilket betyder att du kan dela videor, musik, länkar, böcker, platser och foton på samma ställe.

Hur skiljer sig Vero mot Instagram och Facebook?

Det finns flera saker som skiljer dem åt, men här är tre av de främsta skillnader:

 • Vero lägger upp inläggen i kronologisk ordning precis som Instagram gjorde innan deras uppdatering. Vilket betyder att den inte innehåller en algoritim som ”sorterar” ditt flöde.
 • Du kan i vänner inställningar gruppera dina vänner i tre olika kategorier: nära vänner, vänner, bekanta eller följare. När du tillåter en vän förfrågan bestämmer du vilken kategori den personen tillhör. Vilket betyder att om du t.ex. lägger upp ett inlägg från din semester så kan du välja vilken eller vilka kategorier av vänner som kan se det inlägget.
 • Du kan köpa produkter direkt ur appen utan att behöva lämna den.

Hur skaffar man Vero?

Vero går att ladda ner på Apples App Store och Google Play.

Inga annonser? Kostar Vero något?

Nej, det finns inga annonser. Just nu kostar appen ingenting, men det kommer eventuellt att bli en årsprenumeration i framtiden. Enligt Vero så kommer de första miljoner användare som laddar ner appen aldrig behöva betala någonting i framtiden. Orsaken till den årliga avgiften, säger Vero, beror på att de inte ska behöva annonsera på appen för att behålla ett så smidigt och rent flöde som möjligt.

Året 2017 – Då jag blev influencer & sa upp mig från jobbet

Året 2017 skulle bli det år jag blev influencer och sa upp mig från jobbet för att leva drömmen. Men hur gick det egentligen?

Uppföljning av målsättningar 2017
Sa upp mig från jobbet & tjänar pengar på nätet

Uppföljning av målsättningar för 2017

Först vill jag börja med att följa upp målen som jag satte för 2017 i det här inlägget. 

Målen för 2017 såg ut såhär.

#1 Bli en influencer
Instagram – Antal följare – 20 000
Bloggen – Antal läsare – 10 000 per månad
Nyhetsbrev – Antal prenumeranter – 100

Jag skulle bli en influencer och för att nå till den nivån räknade jag ut att 20 000 följare på instagram var tillräckligt för att göra min profil tillräckligt inflytesrik bland andra svenska influencers och samtidigt attrahera lagom stora företag.

Antal följare på instagram

Så hur gick det? I dagsläget har jag 3600 följare och jag toppade precis under 4000. Vad gick fel? Varför nådde jag inte målet? Tiden och engagemanget som krävs för att attrahera människor på instagram idag är bokstavligen brutal. Jag gav upp Instagram när jag insåg att tiden för allt annat som jag tyckte var roligt försvann. Min förståelse för influencers har ökat markant och jag är mäktigt imponerad över er alla. Mission failed. 

Antal läsare på bloggen

besökare på bloggen

Målet på 10 000 läsare på bloggen var möjligtvis lite väl ambitöst och med 1370 besökare i Decemeber kan vi se att jag har en bit kvar. Däremot är jag helt säker på att jag kommer att uppnå målet nästa år. Mission failed.

Prenumeranter på nyhetsbrevet

läsare av nyhetsbrev

Det är faktiskt helt magiskt hur många som vill följa nyhetsbrevet. Nästan 120 personer har signat upp sig på att ta emot epost från mig. Tyvärr har jag inte skickat så mycket nyhetsbrev som jag önskat och det beror på att jag inte haft något tillräckligt vettigt att skriva. Det kommer så håll i hatten! GOAL.

Sa upp mig från jobbet och tjänar pengar på nätet

Om jag inte blev en influencer 2017 så skulle jag åtminstone säga upp mig från jobbet och tjäna pengar på nätet.

Det började med att en vän till mig skrev ett inlägg om affiliate marketing här på bloggen och kort därefter så började jag även tjäna pengar på nätet men inte via affiliate marketing.

Det började faktiskt med att en person kontaktade mig här på bloggen och frågade om jag kunde sälja en länk till hens ebutik för 500 kr. Absolut, världens lättaste pengar tänkte jag och sålde en länk. Snabbt insåg jag att jag kunde via instagram hitta fler länkar och sälja till samma person. Kommande vecka så var hyran betald och jag bestämde mig för att nu var det dags att säga upp mig från jobbet. Sagt och gjort(det var jobbigt). Sedan dess är jag fri. Fri att få tjäna pengar på mitt sätt och styra mina dagar efter min vilja.

Varför vill folk köpa en länk? För att en hemsida ska komma högre upp i Googles sökresultat så krävs det oftast att andra hemsidor länkar till denna hemsida.

TDLR: Blev ingen influencer, sa upp mig från jobbet och började tjäna pengar på nätet. Fakturerar via frilansfinans och bestämmer över mina egna dagar.

Nu tänkte jag skicka ett nyhetsbrev till mina läsare med en guide hur de faktiskt kan tjäna pengar på nätet utan trams. Målsättningar för 2018 är på G.

Gott nytt år mina vänner!

 

 

Fakturera utan företag med lägst avgift

För att du ska få ut så stor del av din fakturerade lön som möjligt har jag jämfört alla företag som erbjuder hjälp att skicka fakturor.

Som frilansare innebär det att jag behöver fakturera för genomfört arbete. Eftersom min arbetsbelastning är varierande har jag valt att inte starta ett eget bolag. Jag tar hjälp av en tjänst för att skicka mina fakturor och den kostar 6% av fakturabeloppet.

Snabbval

 • Fakturera utan eget företag sammanställning
 • Fakturera utan F-skatt & företag som privatperson
 • När ska jag starta eget företag?
 • Så mycket måste du fakturera

Fakturera utan företag jämförelse

Den slutliga summan är från varje företags egna beräkningar. OBS, Utbetalt/Netto är baserat på olika skattetabeller. Nettobeloppet kommer att ändras beroende på din ålder och vilken skattetabell du tillhör. Inom 1 dag innebär, 1 bankdag.

Bolag / TjänstAvgift %UtbetalningarUtbetalt av 10.000 kr
Frilansfinans6.00%Inom 5d5000 kr
Coolcompany5.98%Inom 5d5008 kr
Cansolo3.95%Inom 5d5116 kr
Paidin243.00%inom 24h5166 kr
Firmify5.00%inom 5d5060 kr
Frilansjobbarna4.95%-5060 kr
Ukko6.00%inom 3d5006 kr
F-bolaget7.00%inom 7d
Bolagskraft8.50%inom 2d4874 kr
&company4.90%inom 5d5050 kr
Pay2me5.95%inom 2d5052 kr
Unify3.90%inom 1d5120 kr
Gigger1%inom 1d5273 kr
Billfactory4%inom 1d5 114 kr

Fakturera utan F-skatt & företag som privatperson

Om du som privatperson ska fakturera ett bolag utan godkänd F-skatt måste företaget du fakturerar uppmärksammas om att du inte innehar någon f-skatt.

Som privatperson kan du fakturera företag utan godkänd f-skatt. Företaget som får fakturan måste uppmärksammas om detta. Eftersom de ska dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbete (exklusive moms). Samt betala arbetsgivaravgifter.

Alla företag uppskattar inte att ta emot fakturor utan f-skatt. Då går det att skicka fakturor via ett annat bolags f-skatt. Om du går via ett annat bolag behöver du inte uppmärksamma företaget att du saknar f-skatt. De tar även arbetsgivaransvaret och betalar F-skatten för dina intäkter.

Så mycket behöver du fakturera för att få lön

Funderar du på hur mycket du faktiskt behöver fakturera för att få ut en marknadsmässig lön? Då kan du tänka att du behöver fakturera dubbelt så mycket som du vill ha ut i lön. Om du vill få ut 10 000 kronor i lön behöver du fakturera 19 973 kr.

Allt om Frilans Finans

fakturera med frilans finans

“Vi betalar ut din lön innan din kund betalat sin faktura – utan extra kostnad*”

Frilans Finans är en av marknadens första och största aktör inom fakturering för frilansare och egenanställda. Med hjälp av Frilans Finans tjänst kan du enkelt fakturera utan f-skatt och för en administrationsavgift ser Frilans Finans till att du betalar skatter och arbetsgivaravgifter.

Avgift: 6% Lägsta fakturabelopp: 500 kr

Mitt omdöme av Frilans Finans

När jag skulle börja fakturera för mina första uppdrag som frilansare var det viktigt att processen var smidig och att jag fick ut så mycket som möjligt. Frilans Finans har enligt mig en bra kombination av användarvänlighet och resonabla avgifter.

Så kontaktar du Frilans Finans:

Telefon: 0771-15 10 00 Epost: info@frilansfinans.se
Adress: Frilans Finans, Stora Nygatan 7, 111 27 Stockholm
Allabolag

Allt om Cool Company

fakturera med cool company

“Ta ut lön – skattat och klart. Pengar inom 24 tim.”

Cool Company förenklar processen med att skicka fakturor för konsulter och frilansare. Mot en avgift skickar du fakturan via Cool Companys hemsida och när fakturan är betalt får du pengarna utbetalda inom 24 timmar.

Avgift: 5.98% Lägsta fakturabelopp: 1 kr

Mitt omdöme av Cool Company

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten själv. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Cool Company:

Telefon: 010-330 30 11 Epost: fakturera@coolcompany.com
Adress: Cool Company Skandinavien AB, Riddargatan 7A, 114 35 Stockholm
Allabolag

Allt om Cansolo

fakturera med cansolo

“För företag och privatpersoner erbjuder Cansolo möjligheten att anlita medarbetare utan att behöva anställa”

Cansolo erbjuder privatpersoner, frilansare och konsulter att fakturera via deras tjänst till en av marknadens lägsta avgifter. Bakom Cansolo står bolaget Perido AB.

Avgift: 3.95% Lägsta fakturabelopp: 500 kr

Mitt omdöme av Cansolo

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten själv. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Cansolo:

Telefon: 08-220 256 Epost: info@cansolo.se
Adress: Cansolo AB, Katarinavägen 15, 116 45 Stockholm
Allabolag

Allt om Paidin24

fakturera med paidin24

“Låga avgifter – ca 20% lägre än branchsnittet”

Paidin24 erbjuder marknadens längsta avgifter för konsulter och frilansare som fakturerar via tredjepartstjänster.

Avgift: 3% Lägsta fakturabelopp: 1000 kr

Mitt omdöme av Paidin24

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten själv. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Paidin24:

Telefon: 08-44681796 Epost: info@paidin24.se
Adress: PaidIn24 Finans ABIsafjordsgatan 39B, 164 40 Kista
Allabolag

Allt om Firmify

fakturera med Firmify

“Det enklaste gränssnittet av alla faktura-tjänster”

Firmify har lagt störst fokus på att förenkla gränssnittet för konsulter och frilansare som enkelt vill komma igång och fakturera utan f-skatt.

Avgift: 5% Lägsta fakturabelopp: 1000 kr

Mitt omdöme av Firmify

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten själv. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Firmify:

Telefon: 010-490 10 07 Epost: info@firmify.se
Adress: Firmify AB, Box 120, 391 21 Kalmar
Allabolag

Allt om Frilansjobbarna

fakturera med frilansjobbarna
“Vi står för arbetsskade- och grupplivförsäkring, samt erbjuder ansvarsförsäkring och tilläggsförsäkringar.”

Frilansjobbarna erbjuder frilansare och konsulter att mot en avgift hantera skatter, avgifter och moms.

Avgift: 5% Lägsta fakturabelopp: –

Mitt omdöme av Frilansjobbarna

Tyvärr har jag inte hunnit testa Frilansjobbarna. Jag har däremot en tydlig uppfattning om att hemsidan är en av de sämsta på marknaden. Uppdaterar så snart jag har testat själva tjänsten. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Frilansjobbarna:

Telefon: 010 888 70 20 Epost: info@frilansjobbarna.se
Adress: Frilansjobbarna i Norden AB, Huvudsta strand 23 C, 171 73 Solna
Allabolag

Allt om Ukko

fakturera med ukko

“Överlämna allt besvärligt pappersarbete åt oss”

UKKO är en faktureringstjänst som erbjuds av SLP Group Oy som grundades 2012. Över 40 000 nordbor använder Ukko.

Avgift: 6% Lägsta fakturabelopp: 500 kr

Mitt omdöme av Ukko

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Ukko:

Telefon: 010 884 48 98 Epost: Kundservice@ukko.se
Adress: SLP Group AB, Nortullsgatan 6, 113 29 Stockholm
Allabolag

Allt om F-bolaget

fakturera med f-bolaget

Avgift: 7% Lägsta fakturabelopp:

Mitt omdöme av F-bolaget

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du F-bolaget:

Telefon: 010 33 00 270 Epost: info@f-bolaget.se
Adress: Ängsullsvägen 23, 806 36, Gävle
Allabolag

Allt om Bolagskraft

fakturera med bolagskraft
“Bred kompetens inom ekonomi, juridik, HR & marknadsföring”

Bolagskraft hjälper frilansare med mer än bara fakturera. Under samma tak finns även juridik, HR och marknadsföringstjänster. Tyvärr är det på bekostnad av en av marknadens högsta avgifter.

Avgift: 8.5%

Mitt omdöme av Bolagskraft

Uppdaterar så snart jag har testat tjänsten. Har du gjort det? Mejla mig och berätta om din erfarenhet.

Så kontaktar du Bolagskraft:

Telefon: 0477-180 50 Epost: info@bolagskraft.se
Adress: Bryggaregatan 19, 503 38, Borås
Allabolag

Så investerar du i Cannabis – Det gröna guldet


Har du hittat hit genom att Googla mitt namn? Den här artikeln är skriven i rent investeringssyfte och jag tar ingen ståndpunkt i det legala eller moraliska. Artikeln är skriven för att underlätta och vägleda personer som vill investera i råvaror.

 1. Bakgrund
 2. Öppna investeringssparkonto
 3. Kapitalförsäkring
 4. Market Makers poddavsnitt om Cannabis
 5. Så väljer du cannabisaktie
 6. Populäraste Cannabisaktierna hos Avanza
 7. Beslutsångest? Välj HMMJ
 

 

Bakgrund

Kanada legaliserade medicinsk marjiuana redan 2001. I början av 2018 hoppas även investerare och stora delar av befolkningen att marijuana för nöjesbruk ska legaliseras.

Kapitalförsäkring

Vad är Kapitalförsäkring (KF)?

Kapitalförsäkring – Här står försäkringsbolaget som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

 

 

Öppna investeringssparkonto

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och fonder. Sparandet är inte bundet, utan du kan sälja innehav när och hur ofta du vill. Den stora fördelen är att du betalar inte betalar 30 % i kapitalvinstskatt per försäljning och utdelning. Istället betalar du en årlig skatt (schablonskatt) på värdet av ditt sparande. Skatten betalas varje år, oavsett om ditt värde har ökat eller minskat. År 2017 är skatten 0,375%.

Du kan öppna ett Investeringssparkonto hos din bank. Personligen använder jag Avanza & Nordnet. Anledning till att jag främst använder Avanza är för att det är gratis att öppna sitt konto men även att jag är bekväm med deras gränssnitt.

Öppna ditt ISK hos AvanzaNordnet

 

 

Market Makers om Marjiuana-aktier

 

 

Vilka cannabisbolag kan du investera i?

Nu när du har skapat ditt investeringssparkonto är du redo att gå vidare till nästa steg. Det absolut viktigaste är att läsa på och förstå vad respektive bolag gör och skapa en egen uppfattning om varför du vill investera i just det bolaget.

 

 

Cannabisaktier att investera i hos Avanza

 • Canopy Growth Corp
 • Aurora Cannabis
 • Aphria Inc
 • Maple leaf
 • OrganiGram Holdings
 • Harvest one
 • Hydropothecary
 • ICC
 • Emblem Corp
 

 

Beslutsångest? Då kan HMMJ vara din lösning.

HMMJ står för Horizon Marijuana Life Sciences Index och är en ETF. ETF står för Exchange Traded Fund. Det betyder att det är en fond som är noterad på börsen precis som en aktie och därmed är möjlig att handla med hela tiden, till skillnad från vanliga fonder som handlas max en gång dagligen.

Att investera i en fond innebär i sin tur att du investerar i bolagen som fonden investerat i. Det gör att du sprider risken på alla de bolag som finns i fonden.

HMMJ investerar i följande cannabisaktier:

 

Tjäna pengar på alternativa sparkonton

Har du dina sparade pengar på ett konto med 0% i sparränta? Det har blivit dagens verklighet för de flesta. När vanliga sparkonton inte längre ger något tillbaka finns det alternativ som ger upp till 10% i avkastning.

Alternativ till sparkonto

Lendify
Savelend
4Spar

Information

Insättningsgaranti
P2P-lån

Lendify – Bli din egen bank

Lendify är P2P-låneplattform. Kort sagt innebär det att du kan låna ut pengar till andra privatpersoner och Lendify sköter allt och för det tar de ut en avgift.

Idag är det över 4250 privatpersoner som investerar pengar hos Lendify. Sedan start har 11,8 miljoner kronor har betalats i ränta.

Ränta & avkastning
Genomsnittlig ränta ca 6% efter kreditförluster och avgifter.

Risker med Lendify

 • Omfattas inte av den statliga insättningsgarantin(Läs “Vad innebär insättningsgaranti?”).
 • Däremot så skulle inte insättningsgarantin göra någon skillnad för dig som investerar hos Lendify. Eftersom Insättningsgarantin gäller banker och Lendify är en handelsplats. OM Lendify skulle gå i konkurs så finns avtalet mellan dig som investerare och låntagaren fortfarande kvar. Däremot så administrerar inte Lendify lånet längre.
 • Har en egen kreditförlustfond som du kan läsa mer om nedan.

Kort om kreditförluster & fonden.

Lendify har rapporterat om ca 1% kreditförluster. Det innebär att även fast de flesta betalar tillbaka så finns det en enstaka som inte gör det. Det blir då en kreditförlust. Så här skriver Lendify om sin kreditförlustfond.

Kreditförlustfondens används främst för för att jämna ut de månatliga betalningarna till investerarna vid försenade betalningar men kommer även täcka upp nominellt belopp för investeringar i autoinvestkonton om de samlade ränteintäkterna från övriga lån inte täcker det nominella beloppet i det lån som konstaterats som en kreditförlust.

Savelend – Investera i P2P-lån

Savelend fungerar i princip på samma sätt som Lendify. Du sätter in pengar på ett konto hos Savelend och systemet lånar ut pengarna till låntagare via Savelends lånesajt “Loanstep”.

Ränta & avkastning
Förväntad avkastning 7-9%

Risker med Savelend

 • Omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.
 • Däremot så skulle inte insättningsgarantin göra någon skillnad för dig som investerar hos Savelend. Eftersom Insättningsgarantin gäller banker och Savelend är en handelsplats. OM Savelend skulle gå i konkurs så finns avtalet mellan dig som investerare och låntagaren fortfarande kvar. Däremot så administrerar inte Savelend lånet längre.

4spar – Hög risk, hög avkastning & ett moraliskt dilemma

Hos 4Spar kan du öppna ett inlåningskonto med 6.5% i årsränta eller ett fast räntekonto från 3 månader och 7.1% i årsränta. Hur kan 4Spar erbjuda så pass höga räntekonton? Pengarna du investerar används i finansieringen av 4Finance AB. 4Finance äger i sin tur b.la Vivus. Vivus lånar ut pengar med effektiva räntor på flera hundra procent.

Ränta & avkastning
Från 6.5% i årsränta

Risker med 4Spar

 • Omfattas inte av den statliga insättningsgarantin.
 • Ingen säkerhet om bolaget skulle gå i konkurs.

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin är ett konsumentskydd för sparande på konto. Den innebär att en kund som har gjort insättningar hos en bank (eller ett kreditmarknadsföretag/värdepappersbolag) får ersättning för insättningar upp till ett maximalt belopp motsvarande 100 000 euro av staten om banken går i konkurs eller när Finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska träda in. Banker och andra institut som erbjuder statlig insättningsgaranti behöver därför betala en årlig avgift till staten, motsvarande 0,1% av de garanterade insättningarna, och följa regler för kapitaltäckning

4 program som gör dig riktigt produktiv

Att bli mer produktiv handlar egentligen om att du behöver bli mer effektiv. I många år trodde vi att multitaskning var lösningen. Tekniken gjorde det alltså möjligt att hantera fler och fler saker samtidigt. Idag vet vi bättre.

Snabbval
Self Controll
Forest
The most dangerious writing app
Pomodoro Keeper

Idag är det bevisat att de flesta människor inte blir mer effektiva av att göra fler saker samtidigt. För att bli mer effektiv rekommenderar jag att du gör EN sak i taget. Att göra en sak i taget gör mig otorligt mycket mer effektiv. Självklart behöver jag en hel del verktyg för att motarbeta prokrastinering.

SelfControl

self control

Appen Self Control ger dig möjlighet att blockera webbsidor under en viss tid. Det innebär att om du(som jag) prokrastinerar på sociala medier som Facebook, IG eller Linkedin så kan du lägga till dessa i en lista och blockera listan i X-minuter. Är du beroende av att kolla din mejl så kan lägga den i en lista för att blockera den under tiden du fokuserar på att göra klart uppgiften.

Här laddar du ner SelfControl

Forest

forest app

Appen Forest påminner om SelfControl däremot är det fokus på att hålla dig borta från prokrastination via mobilen. Du sätter en tid och i appen planteras ett träd. Trädet växer under tiden du arbetar och skulle du använda mobilen så dör trädet. Perfekt för dig som är beroende av att skrolla flödet på Instagram.

Här laddar du ner Forest

The Most Dangerous Writing App


The most dangerious writing app tvingar dig att skriva annars försvinner allt du skrivit. Utöver risken att allt går förlorat om du försöker sluta skriva så kan det hända att du ordbajsar en hel del. Oftast är det bättre att ordbajsa än att inte skriva alls.

Här hittar du The most dangerious writing app

Pomodoro Keeper

Pomodoro Keeper app

Pomodoro tekniken utgår från att du arbetar stötvis i ca 25 minuter därefter tar du en kort pause och jobbar 25 minuter igen. Tekniken grundar sig i att hjärnan behåller fokus x-antal minuter och därefter behöver den vila.

Här laddar du ner Pomodoro Keeper