Mitt Cool Company Omdöme

Ett par gånger om året skickar jag fakturor via egenanställningsföretag som t.ex. Cool Company. Nu har jag skickat min första faktura och resultatet var riktigt vad jag väntade mig.

[toc]

Vi har byggt upp Cool Company för att våra egenanställda ska kunna jobba på lång sikt inom den nya och växande projektekonomin. Därför är det extra viktigt med våra verktyg för t.ex. tjänstepension, personlig kundsupport och försäkring så att tryggheten som egenanställd inte ska skilja sig från att vara anställd. – Axel Joelsson Heurlin, Head of Operations

Varför använda Cool Company?

Som egenföretagare lönar det sig att skaffa ett eget handelsbolag eller aktiebolag. Själv är jag anställd och jobbar ibland vid sidan av mitt vanliga jobb. Därför väljer jag att ett par gånger om året skicka mina fakturor med hjälp av ett egenanställningsföretag. Mitt förstahandsval är Frilans Finans men nu har jag prövat Cool Company.

Vad kostar Cool Company?

Cool Company kostar 5,98% på ditt fakturerade belopp. Därefter tillkommer arbetsgivaravgifter och skatt. Alla egenanställningsföretag tar en avgift och betalar arbetsgivaravgifter och skatt.

Hur mycket får du i lön med Cool Company?

Efter att Cool Company dragit av sin avgift på 5,98%, arbetsgivaravgifter och skatt så kvarstår din lön. Nettolönen brukar bli ungefär hälften av det fakturerade beloppet.

Cool Company eller Frilans Finans?

Avgifter

Frilans Finans tar en avgift på 6% och Cool Company tar en avgift på 5,98%.

Användarvänlighet

Enligt min erfarenhet så tycker jag att Frilans Finans är ett bättre alternativ för nybörjare. Att skicka sin första faktura tar bara ett par minuter och du behöver inte tänka så mycket. Cool Company erbjuder fler funktioner och fler inställningar. Är du en avancerad användare så kan Cool Company vara ett bättre alternativ och det finns mängder med information att läsa.

Ta betalt med Swish

Hos Cool Company kan dina kunder betala med Swish istället för att betala med faktura. Du skickar en betalningsanmodan till kundens mobil, kunden skickar betalningen via Swish. Pengarna finns på ditt Cool Company-konto (oftast) inom 24 timmar.

Cool Company semesterersättning

Den del som utgör semesterersättning med 12 procent framgår av varje lönespecifikation. Semester utgår i övrigt i enlighet med semesterlag 1977:480. För det fall semesterledighet är överenskommet med kund under uppdrag ska detta föranmälas innan uppdrag påbörjas till cc.