Alternativ till Youtube

YouTube har länge ansetts vara den enda plattformen där du kan ladda upp videos och tjäna pengar. Mängder med videos innehållande “så mycket tjänade jag på youtube” finns och det är ofta därför helt nya kreatörer och vloggare bestämmer sig för att börja på YouTube.

Saken är att det har aldrig varit enkelt att tjäna pengar på Youtube och det blir bara svårare. Det tar enorma ansträngningar, massor av tid och uthållighet för att bygga en kanal och nå antalet följare du behöver för att tjäna pengar. 

Om du drömmer om att tjäna pengar på YouTube så kommer det här inlägget vara perfekt för dig. Jag kommer gå igenom varför du bör titta på andra alternativ och varför Youtube inte är så bra som du kanske tror.

Låt oss börja.

YouTube är ett fantastiskt ställe, fylld med kreatörer och innehåll om allt du kan tänka dig. Det är också därför många ser sin framtid på just, youtube. Men det stora målet med att tjäna pengar på sina kreationer är inte något som alla kan uppnå.

En intressant artikel från Bloomberg visar att de översta 3%en tjänar mindre än 170 000 kronor per år, medan resten tjänar någonstans mellan 0 till 120 000 kr. 

Varför är det så? Jo, jag ska visa dig.

Dina videos måste vara annonsvänliga

För att förstå hur Youtube kan betala kreatörer pengar måste du förstå hur Youtube får betalt från annonsörer. Annonsörer betalar youtube pengar för varje annonsvisning på din video. Skapar du en video inom en bransch med många produkter och tjänster så kommer det finns många annonsörer som konkurrerar om att synas på din video. Ta t.ex. Lån. Det finanssegmentet betalar väldigt bra men hur många kreatörer tycker att det är kul att skapa innehåll kring just lån? Inte så många.

Du delar din inkomst med Youtube 

Det är få som känner till att 45% av intäkterna som genereras på din kanal tar Google själva och du får bara resterande 55% av intäkterna. Det spelar ingen roll om det är en ny eller gammal video som du tjänar pengar på.

Utöver Youtube

Om vi bortser från Youtube så finns det en hel del alternativ för att skapa en både större och mer förutsägbar inkomst. Genom att addera fler intäktsströmmar kan en kreatör gå från annonsbaseradintäkt till att tjäna 3-4x så mycket med andra metoder.

Sätt att tjäna pengar på att skapa videoinnehåll

 • VOD eller video-on-demand
 • Prenumeration / Video-on-Demand (SVoD)
 • Uthyrning
 • Engångsbetalningar
 • Affiliatemarknadsföring
 • Sponsorer
 • Sälja merch
 • Sälja informativa produkter (Eböcker mfl)
 • Kurser
 • Livestreama

Det finns mängder av sätt att tjäna pengar på att skapa videoinnehåll utan att behöva vänta på att ha tillräckligt många views på youtube.

Alternativ till YouTube

 1. TikTok
 2. Unscreen
 3. Patreon
 4. Facebook
 5. IGTV
 6. Twitch
 7. Thinkific
 8. Vimeo

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *