Nu lanserar Avanza världens billigaste globalfond

Är du ett fan av att köpa och sälja fonder? Letar du alltid efter nya, intressanta sätt att placera dina pengar? Då är det dags att du kollar in Avanzas nya satsning.

Att säga att man har världens billigaste globalfond kan låta kaxigt och kanske en smula orimligt, men faktum är att Avanza, som alltid haft som målsättning att erbjuda digital aktiehandling för privatpersoner till låga priser, nu faktiskt är billigast i världen.

I alla fall när det gäller globalfonder. Avanza Global heter deras senaste påhitt, som på pappret är en helt vanlig matarfond (vilket betyder att den investerar minst 85 % av sina medel i en annan fond) men eftersom den som namnet antyder är global investerar den hela 100 % i den globala indexfonden Amundi Index MSCI World. Det innebär att du som ägare av en sådan fond får en placering med en mycket bra och bred exponering mot världens största aktiemarknader, bland annat USA, Kanada och Asien – samtidigt som den beter sig som en helt vanlig indexfond.

Dessutom är den som sagt billigast i världen. Enligt Åsa Mindus Söderlund, VD för Avanza Fonder, har de tillsammans med Morningstar Direct gjort undersökningar som visar att de just nu är den bank som erbjuder absolut billigast globalfonder för privatpersoner.

Så vad kostar den?

Vanligtvis betalar du mellan 0,20 % och 0,40 % i förvaltningsavgift för en global indexfond, men den totala avgiften för Avanza Global är bara 0,1 % (varav förvaltningsavgiften utgör 0,05 %). Inga andra kostnader tillkommer och du som ägare kan bara luta dig tillbaka och njuta av din placering på världens stora aktiemarknad.

Det är med andra ord ett riktigt bra erbjudande och det kommer bli spännande att se huruvida andra banker försöker haka på och erbjuda något liknande. Jag har ännu inte skaffat mig en egen globalfond hos Avanza, men denna nyhet gör mig sannerligen mer intresserad.

Har du investerat i en? Hör av dig till mig och berätta vad du tycker!

Join the discussion

Max Hänni