a-kassa

Fackförbund för Marknadsförare

Det är inte lätt att hitta ett fackförbund som talar till experter på SEM, SEO, CRO, A/B tester, webbanalys, UX- design, eller webbpsykologi. Jag har pratat med de fackförbund som är aktuella och hoppas att listan hjälper dig att göra rätt val.

Skillnad på Fack och A-kassa?

A-kassan kan bidra med pengar om du blir arbetslös. Från facket ger dig förhandlingshjälp, lönestatistik, CV-granskning med mera. Är med i både a-kassan och facket kan du få en inkomstförsäkring som täcker upp till 80 procent av hela din lön om du skulle bli av med jobbet.

Grundersättning

I Sverige har du rätt till en arbetslöshetskassa med grundersättningen upp till 8 000 kronor i månaden före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare. Den kan du söka om du arbetat minst halvtid eller mer senaste året och är arbetslös, anmäld på Arbetsförmedlingen och söker nytt jobb aktivt. De första hundra ersättningsdagarna får du som mest 14 500 kronor per månad efter skatt från a-kassan. Efter 100 ersättningsdagar minskar ersättningen till 12 400 kronor per månad.

Varför gå med i facket?

Jag har valt att lista de vanligaste områden där ett fack kan hjälpa till utifrån min erfarenhet från branschen.

Löneförhandling vid ändrade arbetsuppgifter

Utvecklingen inom branschen går galet snabbt och det finns ständiga krav på att bli mer kompetent, i samband med det så tenderar även karriären att ta ett rejält språng. Snabbt befinner du dig i en situation där du har helt andra arbetsuppgifter än tidigare.

Ett tydligt exempel: I din roll som seo-specialist blir du erbjuden helt eller delvis nya arbetsuppgifter, det vill säga en ny befattning som dessutom kan betraktas som en befordran, innebär det att du ska förhandla om en ny lön.

Högre ersättning vid arbetslöshet

Kompletterar du din a-kassa och eventuell avgångsersättning kan du få ersättning upp till 80% av din tidigare inkomst om du blir arbetslös eller säger upp dig. Inkomstförsäkring kan du köpa separat men i många fall ingår det i medlemskapet hos ditt fackförbund.

Work life balance

Idag kan arbetet utföras var och när som helst. Inte helt ovanligt att arbetsgivare arbetar på natten, mejlar och förväntar sig svar omgående. Eftersom vi hanterar så mycket data, system och kontaktytor behöver hjärnan slappna av. Vikten av återhämtning har aldrig varit större. Därför är det viktigt att skilja mellan arbetstid och ledig tid. Ett fackförbund kan hjälpa till eller ge råd för dig som har svårt att inte vara tillgänglighet efter/utanför arbetstid.

Ett tydligt exempel: Du arbetar med facebookannonsering på en start up. Grundaren till bolaget jobbar alltid och är konstant involverad i arbetet. Hen mejlar dig på kvällar och helger och förväntar sig ett svar direkt.

Fackförbund för dig som arbetar som:

  • SEM-Specialist
  • Google Ads-Specialist
  • SEO-Specialist
  • Performance marketing
  • CRO-Specialist
  • Digital marknadsföringsspecialist
  • Programmatic specialist
  • Marketing automation specialist

Källor:
https://www.sverigesakassor.se/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *