Så investerar du i Cannabis – Det gröna guldet


Har du hittat hit genom att Googla mitt namn? Den här artikeln är skriven i rent investeringssyfte och jag tar ingen ståndpunkt i det legala eller moraliska. Artikeln är skriven för att underlätta och vägleda personer som vill investera i råvaror.

 1. Bakgrund
 2. Öppna investeringssparkonto
 3. Kapitalförsäkring
 4. Market Makers poddavsnitt om Cannabis
 5. Så väljer du cannabisaktie
 6. Populäraste Cannabisaktierna hos Avanza
 7. Beslutsångest? Välj HMMJ

Bakgrund

Kanada legaliserade medicinsk marjiuana redan 2001. I början av 2018 hoppas även investerare och stora delar av befolkningen att marijuana för nöjesbruk ska legaliseras.

Kapitalförsäkring

Vad är Kapitalförsäkring (KF)?

Kapitalförsäkring – Här står försäkringsbolaget som ägare av aktierna och de kan begära avräkning för den utländska källskatten. Försäkringsbolaget (om de är bra) begär alltså avräkning åt dig och du får tillbaka källskatten inom ett par år. Du betalar med andra ord ingen skatt på utdelningen.

Öppna investeringssparkonto

Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

På ett investeringssparkonto (ISK) kan du spara i aktier och fonder. Sparandet är inte bundet, utan du kan sälja innehav när och hur ofta du vill. Den stora fördelen är att du betalar inte betalar 30 % i kapitalvinstskatt per försäljning och utdelning. Istället betalar du en årlig skatt (schablonskatt) på värdet av ditt sparande. Skatten betalas varje år, oavsett om ditt värde har ökat eller minskat. År 2017 är skatten 0,375%.

Du kan öppna ett Investeringssparkonto hos din bank. Personligen använder jag Avanza & Nordnet. Anledning till att jag främst använder Avanza är för att det är gratis att öppna sitt konto men även att jag är bekväm med deras gränssnitt.

Öppna ditt ISK hos AvanzaNordnet

Market Makers om Marjiuana-aktier

Vilka cannabisbolag kan du investera i?

Nu när du har skapat ditt investeringssparkonto är du redo att gå vidare till nästa steg. Det absolut viktigaste är att läsa på och förstå vad respektive bolag gör och skapa en egen uppfattning om varför du vill investera i just det bolaget.

Cannabisaktier att investera i hos Avanza

 • Canopy Growth Corp
 • Aurora Cannabis
 • Aphria Inc
 • Maple leaf
 • OrganiGram Holdings
 • Harvest one
 • Hydropothecary
 • ICC
 • Emblem Corp

Beslutsångest? Då kan HMMJ vara din lösning.

HMMJ står för Horizon Marijuana Life Sciences Index och är en ETF. ETF står för Exchange Traded Fund. Det betyder att det är en fond som är noterad på börsen precis som en aktie och därmed är möjlig att handla med hela tiden, till skillnad från vanliga fonder som handlas max en gång dagligen.

Att investera i en fond innebär i sin tur att du investerar i bolagen som fonden investerat i. Det gör att du sprider risken på alla de bolag som finns i fonden.

HMMJ investerar i följande cannabisaktier:

1 reaktion på ”Så investerar du i Cannabis – Det gröna guldet”

 1. Hej Max!
  Diggar din sammanfattning. Vad känner du själv om den Svenska aktien Heliospectra? Den har gått ner ganska mycket senaste tiden men verkar vara på G nu igen.

  Allt gott
  /Marcus

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *